Door: Kai van de Wiel

Vlakke wegen, rechte straten, het vechten op posities, treintjes met in het laatste wiel een rappe man, één ultieme explosie en dan juichen! Dat is sprinten. Spectaculair, flitsend en gevaarlijk spannend. Ook dit jaar zijn vrijwel alle rappe mannen aanwezig voor het grootste wielerevenement ter wereld.

De strijd om de groene trui zal dus erg spannend worden. Tenminste, op papier. In werkelijkheid heerst er al vier jaar lang één man in de strijd om deze trui. Wie dit is en of hij dit jaar weer zal winnen, kunnen jullie de hier lezen.

Onze winnaar: Peter Sagan

Ik heb het natuurlijk over de Slowaakse alleskunner Peter Sagan. De man die wielrennen weer leuk maakte door zijn grappen en grollen in en buiten het peloton met de wereld te delen, is ook dit jaar weer de grote favoriet. Hij zal erop gebrand zijn de trui opnieuw binnen te halen en zal daarnaast ook enorm graag een etappe willen pakken in zijn regenboogtrui.

In tegenstelling tot vorig jaar is Sagan medekopman in de Tinkoff ploeg. Er is zelfs iets meegenomen wat op een sprinttrein en een lead-out lijkt (o.a. Oscar Gatto). De ploeg hoopt hierdoor zowel de Tour als het groen én vele etappes binnen te halen.

Ook al denken wij dat er weinig is dat Sagan van zijn vijfde groene trui kan afhouden, moeten we toch even aanstippen dat Sagan niet de snelste sprinter in het peloton. Die eer is weggelegd voor André Greipel of Marcel Kittel. Hij is echter wel de meest complete sprinter, waardoor hij op bijna elk terrein punten kan sprokkelen en het bijna onmogelijk wordt hem te verslaan.

Peter Sagan
Peter Sagan

De uitdagers

Toch zou dit het jaar kunnen worden waar Sagan eens wordt verslagen als het om het groen gaat. De sprints die namelijk zijn uitgetekend door de parcoursbouwers zijn niet al te lastig. Daarnaast zijn er weinig tussenetappes waar Sagan overleeft en de andere sprinters niet. We zijn ons echter bewust van het feit dat Sagan vorig jaar ook in bergetappes doodleuk in de aanval ging om punten te verzamelen. Maar toch, als er een kans ligt, is het dit jaar.

André Greipel

Wij dichten André Greipel de beste kansen toe om dit kunststukje te voltooien. De Duitser klimt voor een sprinter ook erg goed en zou daardoor in de moeilijkere etappes met de betere renners mee moeten kunnen. Daarnaast, en dit is belangrijk, sprint hij sneller dan Sagan. Vorig jaar won Greipel maar liefst vier etappes. Lukt het hem dit jaar ook dan kan hij zeker een gevaar vormen voor de Slowaak.

Lotto-Soudal heeft dit jaar de hele ploeg afgesteld op de Duitse sprinter. Enkel Gallopin mag in de bergen en heuveletappes zijn plan trekken, maar omdat hij niet voor een klassement zal rijden, verwachten wij dat ook hij in het gareel moet tijdens de vlakke ritten.

André Greipel. Foto Luca Bettini/BettiniPhoto©2015
André Greipel. Foto Luca Bettini/BettiniPhoto©2015

Marcel Kittel

De andere belangrijke uitdager is Marcel Kittel. De Duitse krachtbonk is bij zijn nieuwe ploeg Etixx Quick Step helemaal opgebloeid. Hij won dit jaar in de Giro al twee etappes én hij droeg zelfs de roze leiderstrui. De leiderstrui zal ook in de Tour een doel zijn. De eerste etappe is namelijk, in tegenstelling tot andere jaren, een rit in lijn. Kittel weet hoe het is om deze eerste rit te winnen Zowel in 2013 als in 2014 slaagde hij hierin.

Kittel heeft echter één “probleem”. Hij weet dat hij lastig over heuveltjes en klimmetjes geraakt. De vraag is daarom in hoeverre hij aan de Tour zal starten met het idee om het groen te winnen. Als hij zichzelf op al kansloos acht, is het waarschijnlijker dat hij zich enkel op ritzeges zal richten. Het blijft alleen wel voorop staan dat Kittel in een echte vlakke sprint, moeilijk te kloppen zal zijn.

Marcel Kittel. © belga
Marcel Kittel. © belga

Gevaarlijke outsiders

Bryan Coquard

De eerste man die we hier uitlichten is een Fransman. Bryan Coquard werd in 2014 al eens 3e in het klassement om de groene trui, en is net als Sagan een sprinter die op veel terreinen uit de voeten kan. Vorig jaar viel hij enigszins tegen, maar dit jaar lijkt alles erop dat hij gaat stralen.

In zware wedstrijden als de Amstel Gold Race eindigde hij in de top vijf en ook in vlakke ritten won hij vaker dan gedurende andere jaren. Of hij de echte kanonnen kan verslaan is de vraag (hij denkt zelf van wel), maar hij kan in ieder geval veel punten pakken tijdens de Tour. Een serieuze bedreiging voor Sagan dus.

Alexander Kristoff

Alle andere jaren zou Alexander Kristoff tussen de uitdagers hebben gestaan. De Noor is echter na zijn fenomenale voorjaar van vorig jaar enigszins teruggezakt. Het is niet dat hij slecht rijdt, maar de verwachte boost die zijn carrière zou krijgen, is uitgebleven.

Vaak zie je dat juist dit soort renners, als het moment daar is, weer op de afspraak zijn. Kristoff wordt niet uitgebreid besproken, kan daardoor enigszins in de luwte zijn voorbereidingen trekken en zou zomaar de verrassing van deze Tour kunnen worden. En als hij het op de heupen heeft, dan is hij tot veel in staat.

John Degenkolb

Vorig jaar kon John Degenkolb net niet brengen wat van hem werd verwacht. Hij won geen etappe, zat steeds net niet in het wiel en kwam geen moment in de buurt van de groene trui. De goedlachse Duitser kon echter terugvallen op een uitsteken voorjaar met winst in Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix.

Hoe anders kan een jaar verlopen. Door het trainingsongeluk van Giant-Alpecin, waar Degenkolb één van de grootste slachtoffers was, viel zijn voorseizoen dit jaar in duigen. Het herstel verliep stroef en Degenkolb kon in de voorbereiding nog niet overtuigen. Toch mag de Duitser nooit worden uitgevlakt. Hij is in ieder geval de meest uitgerust renner aan de start en als hij zijn vormpiek perfect heeft getimed, kan iedere andere sprinter zijn borst nat maken!

John Degenkolb. Foto: AFP
John Degenkolb. Foto: AFP

Anderen die genoemd moeten worden

Zoals eerder al een aantal keer werd gezegd, is het deelnemersveld deze Tour erg sterk. Hierdoor komt een man als Mark Cavendish niet eens in de bovenste helft van deze voorbeschouwing voor. Een andere factor die hierbij echter een rol speelt, is de Olympische Spelen. De Brit treedt hier aan voor zijn land en zal met het oog op de Spelen de Tour iets anders benaderen dan andere jaren.

Michael Matthews kwam vorig seizoen met hoge verwachtingen richting Frankrijk. In andere grote rondes had de Australiër steeds een etappe gewonnen. Op weg naar Huy viel hij echter en zwaar gehavend voltooide hij zijn Tour. Dit jaar wil Matthews revanche. In de vlakke sprints zal hij tekort komen, maar op de lastige aankomsten is hij één van de beste. Of dit genoeg is voor het groen is de vraag.

Kan Michael Matthews zijn gram halen. Foto: Luca Bettini/BettiniPhoto©2015
Kan Michael Matthews zijn gram halen. Foto: Luca Bettini/BettiniPhoto©2015

Dan een Nederlander. Na Danny van Poppel (2013) en Kenny van Hummel (2012) hebben we weer een echte sprinter in de Tour. Wat we mogen verwachten van Dylan Groenewegen is echter de grote vraag. Hij is rap, krijgt een trein mee van de ploeg, maar heeft nog nooit een grote ronde gereden. In de eerste week kan hij wellicht verrassen en mocht hij Parijs halen, dan zou het prachtig zijn als hij iedereen er hier kan opleggen!

Sondre Holst Enger. Wie? Sondre Holst Enger. De jongste deelnemer van deze Tour is een groot talent. De Noor kan heel aardig sprinten, een heuvel verteren en bewees in de Ronde van Noorwegen dit jaar dat hij ook kan klimmen. Wij zijn ontzettend benieuwd naar hem. Met zijn jeugdig enthousiasme zou hier zich er gewoon moeten tussengooien. Wie weet wat er dan mogelijk is…

Een Ier en een Belg resten ons nog. Edward Theuns en Sam Bennett. Theuns treedt voor het eerst aan in de Tour. Hij heeft aangekondigd te kijken hoe ver hij kan komen in de sprints en heeft met Cancellara een geweldige lead-out. Bennett was ook vorig jaar van de partij. Hij haalde Parijs echter niet. De Ier sprintte dit jaar al een aantal keer naar een mooie ereplaats. Zijn ploeg Bora zal volle bak voor hem werken in de vlakke etappes. Beiden zullen echter niet meedingen naar het groen, is de verwachting.