Door Dieter van Spaandonk

Een succesvol ensemble in 2015

Vandaag aandacht voor de ploeg van de Russische miljonair Oleg Tinkov. Een zakenman die zijn geld verdiende aan een brouwerij en een kredietkaartmaatschappij. De Rus geniet van de aandacht in de wielersport, al zal het aankomende seizoen zijn laatste worden. Ondertussen is zijn aanwezigheid echter wel een prettige bijkomstigheid voor de ploeg gebleken. De ene naar de andere sterrenner is de equipe namelijk komen versterken. Wat te denken bijvoorbeeld van Alberto Contador en Peter Sagan, die Tinkov ook in 2015 weer liet juichen. 

Een terugblik op 2015

De wielerploeg van de Russische zakenman Oleg Tinkov staat bekend als een van de grote jongens binnen het peloton. Dit komt voornamelijk door klasbakken als Alberto Contador en Peter Sagan. Deze renners horen bij de beste van de wereld en vanwege hen is Tinkoff zo succesvol.

De duidelijk kopmannen van de ploeg zijn natuurlijk Alberto Contador en wereldkampioen Peter Sagan. Zij zijn dan ook verantwoordelijk voor meer dan de helft van de 27 overwinningen die de ploeg vorig seizoen behaalde. Contador mocht vier keer zijn handen in de lucht steken. Twee van deze overwinningen betrof zelfs een eindklassement (Giro d’Italia en Route du Sud). Sagan daarentegen won zes etappes, het eindklassement van de ronde van California, de groene trui in de Tour, de nationale titel in zowel de tijdrit als de wegrit en daar boven op nog de wegwedstrijd op het WK in Richmond.

Een andere grote man in de ploeg van Oleg Tinkoff is Rafal Majka. Deze Excentrieke Pool lijkt een abonnement te hebben op etappes in de Tour de France. Hij wist in de afgelopen twee jaar altijd wel een etappe te pakken (één dit jaar en twee het jaar daarvoor). Wat opvalt aan deze Pool is dat hij net als Contador mee kan doen in een klassement zonder ook maar een etappe te winnen. Contador won dit jaar de Giro zonder etappewinst en Majka wist zonder etappe winst derde te worden in de afgelopen Vuelta. De vraag met het oog op de toekomst is echter waar het hart van de Pool ligt: kiest hij zijn ritten uit en stort hij zich als een roofvogel op zijn prooi of houdt hij zich meer gedeisd en probeert hij op die manier hoge ogen te gooien in de eindklassementen?

Misschien wel de mooiste overwinning van dit jaar was de eindoverwinning van Sagan in Californië. Hier liet Sagan zien dat hij werkelijk alles kan. Hij reed een zeer sterke ronde en stond vanwege de korte tijdrit eerste in het klassement. De slotrit, een loodzware bergetappe, stond echter nog voor de boeg en Sagan had maar een voorsprong van 55 seconden op gerenommeerde klimmers als Robert Gesink en Sergio Henao. De verwachting was dat zij het gat wel zouden dichten op de slotklim van die dag (Mt. Baldy), maar niets was minder waar: de enige die in het klassement Sagan kon bijhalen, was het supertalent Julian Alaphilippe. Onze eigen Robert Gesink eindigde in de etappe zelfs nog achter Sagan. Met Alaphillipe aan de leiding beloofdede slotdag een knaller te worden. Door de bonificatie seconden op de finish was het gat van drie seconden tussen de Fransman en Sagan voor laatstgenoemde overbrugbaar. Sagan hoefde enkel derde te worden om het klassement te winnen. De ploeg van Alaphilippe besloot Mark Cavendish uit te spelen en daarnaast te gokken op het feit dat Sagan ook voorbij gereden zou worden door andere sprinters. Dit plan slaagde echter niet en Sagan werd gewoon derde en won zo het klassement.

Sagan laat zich als eindwinaar kussen door de rondemissen van de ronde van Californië. Foto: NOS.
Sagan laat zich als eindwinaar kussen door de rondemissen van de ronde van Californië. Foto: NOS.

We hebben de Giro van Alberto Contador al wel genoemd maar nog niet besproken. Dit was natuurlijk een heel mooi moment voor de ploeg en voor Contador zelf. De eindzege in de ronde van Italië was voor hem zijn grootste overwinning van het seizoen. Het mooie aan de Giro was dat het heel lang leek alsof Contador niet aan te raken was. Hij leek heel sterk in zijn roze trui tot hij vanwege een breuk in het peloton veel tijd en zijn trui verloor. Contador herstelde deze fout echter snel en keek vervolgens niet meer achterom. Hij kwam nog even in de problemen in de laatste berg etappe op de Col de Finestre waar hij de groep met favorieten moest laten gaan, maar hij wist het verlies te minimaliseren en reed in zijn eigen tempo de etappe uit.

Toch  zal Oleg Tinkoff met gemengde gevoelens terugkijken op de overwinning van Contador. Hij had namelijk gepland dat Contador ‘de dubbel’ zou winnen, Giro en Tour. Alleen de Giro was voor Tinkoff namelijk niet voldoende. Het Tour avontuur van Contador strandde echter op plek vijf. Niet onverdienstelijk, maar zeker niet waar Tinkoff op had gehoopt… en gerekend.

Contador wint de Giro. Foto: ANP.
Contador wint de Giro en viert dat met Oleg Tinkov (die voor de gelegenheid koos voor een roze haarcoupe). Foto: ANP.

Als laatste nog aandacht voor de kers op de taart van het seizoen van (Oleg) Tinkoff. Zijn aankoop, waar hij in het begin van het seizoen nog zoveel kritiek op had vanwege uitblijvende resultaten, werd uit het niets wereldkampioen. Peter Sagan deed dit op een manier zoals alleen hij dat kan. Hij reed weg op het steilste klimmetje van het parcours en zoals iedereen weet moet je in het wiel van Sagan durven blijven in een afdaling, want anders ben je hem kwijt en zie je hem nooit meer terug. Dit lukte op het WK echter niemand en Sagan kwam solo over de eindstreep. Toen hij zijn trui in ontvangst mocht nemen, nam hij en passant nog even de tijd om de vluchtelingenproblemen in Europa aan te stippen en op te roepen tot samenwerking. Sagan is naast een geweldige wielrenner dus ook nog eens een geweldig mens.

Vanmiddag volgt deel 2. Daarin wordt onder andere gesproken over het seizoen 2016 van Tinkoff. Dit zal het laatste jaar zijn van de excentrieke Rus..