Deel 2: Een nieuwe jaar voor Tom en co

Een nieuw jaar met nieuwe kansen voor Tom Dumoulin en zijn Giant-Alpecin, want met het vertrek van Kittel en Mezgec zal het team zich minder focussen op de sprint en meer op de klassiekers en rondes met Dumoulin, Degenkolb en Barguil.

Dit is ook duidelijk te zien aan de renners die zijn aangetrokken zoals Laurens ten Dam en Sam Oomen. Ten Dam is gehaald als schaduw kopman en om Dumoulin te ondersteunen in zijn ontwikkeling als klassementsrenner en Sam Oomen moet deze rol in de toekomst ook gaan vervullen, hij is ook gehaald om het team te verbreden in de Ardennen klassiekers.

 


Nederlands grootste 
talent

Deze twintig jarige Tilburger heeft laten zien dat hij in het hooggebergte uit de voeten kan door de vierde plek in de tour de l’avenir te veroveren. Oomen heeft ook laten zien dat hij buiten het beloftecircuit gewoon kan presteren, zo laat de achtste plek in de tour te l’ain zien. Zelf zegt hij dat hij zich prettiger voelt op korte heuvels maar daar was in deze afgelopen koersen niets van te merken, hij is echt wel iemand die een berg kan verteren. Het team rond Dumoulin wordt dus langzaam uitgebreid.

het nieuwe toptalent Sam Oomen http://www.rabodevteam.nl/
het nieuwe toptalent Sam Oomen http://www.rabodevteam.nl/

 


Nog geen Amerika

De overstap van Ten Dam was een beetje een verrassing want hij had zelf aan gegeven naar een Amerikaanse ploeg te willen. Dit had natuurlijk alles te maken met zijn liefde voor dat land en zodat hij meer wedstrijden in die omgeving zou kunnen rijden. Dus de keuze voor Giant-Alpecin was enigszins apart, het komt voor Dumoulin wel goed uit want hij heeft nu een hele sterke compagnon om zich te gaan richten op leiderstruien in de kortere rondes maar ook de grote rondes.

Kan hij nog een keer laten zien wat hij kan? http://www.alcmaria-victrix.nl/
Kan hij nog een keer laten zien wat hij kan? http://www.alcmaria-victrix.nl/


De Franse underdog

Hoewel op de team presentatie duidelijk werd dat Ten Dam de tour zal rijden in dienst van Warren Barguil zal Ten Dam nog steeds van onschatbare waarden kunnen zijn in de ontwikkeling van Dumoulin. De eerder genoemde Fransman moeten we zeker niet vergeten, want hij heeft afgelopen tour laten zien dat als alles me zit hij het in zich heeft om top tien te rijden (hij finishten veertiende). Dit kunstje deed hij zonder al te veel hulp van de ploeg omdat die grotendeels bedoelt waren om Degenkolb, bij afwezigheid van Kittel, te helpen in de Sprint. Dit jaar zal hij dus de hulp krijgen van Ten Dam en dat kan misschien net het verschil maken tussen plek veertien tien en een top tien klassering.

Kan hij dit jaar meer dan de tiende plek? (Bert Geerts/dcp-bertgeerts@xs4all.nl)
Kan hij dit jaar meer dan plek veertien? (Bert Geerts/dcp-bertgeerts@xs4all.nl)


Nog meer verjonging 

Dan zijn er nog de andere toevoegingen aan het team: Søren Kragh Andersen, Sindre Skjøstad Lunke en Max Walscheid. De eerste heeft veel succes geboekt in de Tour de l’Avenir waar hij zowel de Proloog als de derde etappe wist te winnen, ook boekte hij een overwinning in de Tour de Fjords en wordt als een groot talent beschouwd. De andere Scandinaviër is iets minder bekent en heeft een iets minder indrukwekkender palmares maar heeft zeker ook de potentie om uit te groeien tot een goede renner. De laatste toevoeging was vorig jaar al stagiair bij de Duitse ploeg en moet het bestand Duitse renners aanvullen na het vertrek van Kittel. Toen Walscheid vorig jaar als stagiair actief was voor Giant boekte hij een overwinning in de Kernen Omloop Echt-Susteren ook is hij Duits kampioen bij de belofte geweest.

Andersen wint in de tour de Fjords (Tour des Fjords)
Andersen wint in de tour de Fjords (Tour des Fjords)

 

Voor de volledigheid vind je hier alle veranderingen binnen Team Giant-Alpecin.

Uit In
Lawson Craddock (Cannondale Pro Cycling Team) Søren Kragh Andersen (Team Trefor-Blue Water)
Thierry Hupond (Delko Marseille Provence KTM) Sindre Skjøstad Lunke (Team Joker)
Marcel Kittel (Etix-Quickstep) Sam Oomen (Rabobank Development Team)
Luka Mezgec (Orica Greenedge) Laurens Ten Dam (Team LottoNL-Jumbo)
Daan Olivier (Gestopt) Max Walscheid (Team Kuota-Lotto)

 


Tom’s Giro

Is deze straks voor Tom? www.wieleroutfits.nl
Is deze straks voor Tom?
http://www.wieleroutfits.nl

Tom Dumoulin zal de Giro rijden en zich daarna richten op de olympische tijdrit. Toen het parcours van de giro bekent werd riep iedereen dat dit parcours gemaakt was voor onze Tom. Hij hield het een hele tijd af en ging kijken of het te combineren viel met zijn grootste doel dit seizoen namelijk de olympische tijdrit. Op de ploegen presentatie werd eindelijk duidelijk dat we weer naar Tom kunnen gaan kijken in een grote ronde maar niet als klassementsrenner, Dumoulin zal zich gaan focussen op de tijdritten en rijden voor ritwinst. De 9,8 km lange proloog in Apeldoorn zal zeker op het verlanglijstje staan van Dumoulin. Daar krijgt hij namelijk een tweede kans op een leiderstrui in eigen land, waar het in Utrecht niet lukte, zal hij het recht willen zetten in de Giro. Hij heeft echter een geduchte tegenstander in Fabian Cancellara, Deze snelle Zwitser heeft ook zijn zinnen gezet op de roze trui, iets dat hem nog nooit gelukt is. Dumoulin zal dus alles moeten geven wat hij heeft om de roze trui te veroveren. De “gewone” tijdrit is ideaal voor Tom, hij heeft zelf al vaker uitgesproken dat hij graag wat heuvels in het parcours ziet en laat dat nu juist het geval zijn. Het parcours van de tijdrit loopt flink op en af, dus dat wordt smullen voor Tom. Ten slotte de klimtijdrit naar Alpe di Siusi, deze begint vlak maar dat houd naar een kilometer op dan gaat de weg flink omhoog en begint het klimmen. Dumoulin moet op zijn minst één tijdrit op zijn naam schrijven met zijn talent, maar als alles meezit en hij goed in vorm is en heel door de weken heen komt dan is de kans groot dat hij ze alle drie wint en dan maakt het ons echt niet meer uit dat hij niet voor het klassement rijd.

 


De gouden medaille

mag Tom er straks in Rio ook zo een ontvangen
mag Tom er straks in Rio ook zo een ontvangen

Dan volgt natuurlijk de olympische tijdrit die net als de tijdrit in de giro vele hoogte meters kent, hier zijn de hoogte meters echter zo talrijk dat klimmers met een goed tijdrit ook kans maken naast de echte specialisten. Zo’n klimmer is Chris Froome, hij staat wel bekent als goede tijdrijder (hij pakte niet voor niets de bronzen medaille in Londen), maar afgelopen jaar heeft Froome laten zien een beetje van zijn tijdrit te hebben opgegeven om meer op het klimmen te kunnen focussen. Ook Thibaut Pinot heeft uitgesproken de tijdrit te willen rijden. Dit zegt genoeg over het parcours, want twee jaar geleden verloor hij nog zijn tweede plek in het algemeen klassement van de tour in de laatste tijdrit. Maar we kunnen concluderen dat net als in de giro Dumoulin bij de favorieten hoort en dat hij een grote kans heeft op de medaille.

 


Overwinningen 2016

Bij deze onze voorspelling wat betreft de wedstrijden die Team Giant-Alpecin zal winnen in de World Tour dit jaar en de gene die voor deze overwinning verantwoordelijk zal zijn. Ook trachten wij het totaal aantal seizoen overwinningen te voorspellen:

 

Parijs-Roubaix – John Degenkolb

Etappeoverwinning in de Tour de France – Warren Barguil

3 etappeoverwinningen in de Giro d’Italia – Tom Dumoulin

Gouden medaille olympische tijdrit Rio – Tom Dumoulin

Totaal aantal seizoensoverwinningen: 35


De namen voor 2016

Søren Kragh Andersen Chad Haga Laurens Ten Dam
Nikias Arndt Cheng Ji Albert Timmer
Warren Barguil Carter Jones Lars van der Haar
Roy Curvers Tobias Ludvigsson Tom Veelers
Bert de Backer Fredrik Ludvigsson Zico Waeytens
John Degenkolb Sindre Skjøstad Lunke Max Walscheid
Tom Dumoulin Sam Oomen
Caleb Fairly Georg Preidler
Johannes Frohlinger Ramon Sinkeldam
Simon Geschke Tom Stamsnijder