Deel 3: De échte doorbraak van een reuzetalent

Niet voor niets pretenderen wij te laten zien dat er een nieuwe, frisse wind door het peloton waait en dat jong talent meer dan ooit in staat is zich te mengen in de strijd om de ereplaatsen in de meest prestigieuze wedstrijden. Het lichtende voorbeeld om onze stelling de ondersteunen is Tiesj Benoot.

 

Tiesj Benoot was bij aanvang van vorig seizoen zeker een renner om in de gaten te houden, maar het grote publiek had hem nog niet echt op de radar. Het talent had een contract verdiend door in 2014 als stagiair opzien te baren in Parijs Tours (16e) en het WK voor beloften (4e).

De 21-jarige Gentenaar liet in het voorjaar direct zien uit goed hout gesneden te zijn en na een aantal zeer sterke klassiekers in dienst van zijn kopman Jurgen Roelandts reed hij daadwerkelijk een schitterende Ronde van Vlaanderen. Aanvallend, met lef en zonder angst maakte hij de wedstrijd en finishte uiteindelijk als vijfde.

Vaak is het bij dit soort talenten de vraag of zij in het nieuwe seizoen hetzelfde niveau kunnen halen en kunnen omgaan met de ogen die nu wel op hen gericht zijn en de druk die daarbij komt kijken. Om eerlijk te zijn twijfelen wij eigenlijk niet aan het feit of Benoot dit zal lukken. Een talent dat zo makkelijk aansluiting vindt bij de profs en zo stoïcijns tussen de linies door fietst is een echte topper in wording.

Onze vraag is eerder of hij vriend en vijand écht kan verrassen door bijvoorbeeld een klassieker als de E3 prijs te winnen of top 10 te rijden in Parijs Roubaix waar hij vorig jaar nog 100e werd. Wij denken zeker dat hij hiertoe in staat is en willen hem hiermee niet meer druk op leggen, maar juist stimuleren. In zijn voordeel spreekt dat Roelandts in de rangorde nog steeds boven hem staat. De vrijere rol die hem vorig jaar schikte, kan hij dus ook dit jaar op zijn manier invulling geven.

Wat zou het mooi zijn: Tiesj valt aan bovenop de  Oude Kwaremont net als het even stilvalt, de favorieten kijken naar elkaar, kijken naar de bibs van Tiesj die steeds kleiner wordt, kijken nogmaals naar elkaar en beseffen dat als de billen van Tiesj langzaam uit beeld verdwijnen dat ze te laat zijn. De man uit Gent kan zijn ogen niet geloven, wrijft de modder van zijn gezicht, trekt zijn truitje strak en komt moederziel alleen over de streep in Oudenaarde, als eerste…