Door Kai van de Wiel

Het wielerseizoen 2016 is op 1 januari officieel van start gegaan. De eerste World Tour koers, de Tour Down Under, zal echter pas starten op 19 januari. Dit geeft ons de tijd u kennis te laten maken met de achttien World tour ploegen. Elke dag zullen wij u één ploeg presenteren en u vertellen over hun afgelopen jaar, hun nieuwe renners en hun ambities voor 2016.

Vandaag de beurt aan Team LottoNL-Jumbo. De enige Nederlandse World Tour formatie moest in 2015 welgeteld 122 dagen wachten op zijn eerste overwinning. Het seizoen dat dramatisch begon, eindigde hoopvol met mooie overwinningen en knappe ereplaatsen. Er werd dit jaar verder gebouwd aan een bredere en sterkere ploeg. Zal dit in 2016 zijn vruchten afwerpen en kan de ploeg zijn grote ambities waarmaken?


Het jaar 2015: van misère naar hoopvolle resultaten

Vol ambitie en met een grote nieuwe geldschieter begon het oude Belkin-Pro Cycling Team aan het wielerjaar 2015 onder de nieuwe naam Team LottoNL-Jumbo. Het voornamelijk Nederlands getinte team met ervaren renners als Robert Gesink, Laurens Ten Dam, Steven Kruijswijk en Sep Vanmarcke en jonge talenten als Wilco Kelderman, Mike Teunissen en Moreno Hofland was vastberaden er een zeer succesvol seizoen van te maken.

Ploegleider Merijn Zeeman stelde dat de ploeg “misschien wel het sterkste blok renners had voor de kasseiklassiekers” en ook met de vier kopmannen voor de verschillende grote rondes (Gesink, Ten Dam, Kruijswijk en Kelderman) was er genoeg om naar uit te kijken in de tweede helft van het seizoen. De uitspraken en ambities waren mooi, maar een bekende Rotterdamse voetbalclub heeft niet voor niets de slogan “Geen woorden, maar daden”.


Tegenvallende kopmannen en niet behaalde doelstellingen

Juist deze daden bleven in 2015 heel lang uit. Het eerste grote doel, Parijs-Nice, draait uit op een teleurstelling. Wilco Kelderman, de kopman, die het jaar daarvoor nog knap als 13e eindigde, lost in de eerste echte bergetappe en kan in een mager deelnemersveld niet hoger rijken dan een 15e plaats.

Robert Gesink mist zelfs het eerste hele deel van het seizoen. Hij stapt om persoonlijke omstandigheden in februari uit de ronde van de Algarve en keert in de Waalse Pijl pas terug. Het is op dat moment de zoveelste keer dat Gesink moet afhaken door vervelende persoonlijke omstandigheden. De renner krijgt van de ploeg echter de ruimte zich op zijn eigen tempo voor te bereiden op het seizoen en alle klappen te verwerken. Dit vertrouwen zal zich later in de Tour de France uitbetalen.

Sep Vanmarcke is de volgende grote troef van de ploeg en ook hij laat het enorm afweten. In de E3 Prijs (5e) en de gedenkwaardige Gent Wevelgem (6e) is hij één van de sterkste, maar smijt hij met zijn krachten en koerst hij enkel met zijn hart. In de monumenten Parijs Roubaix en Vlaanderens mooiste geldt Vanmarcke, mede door de sterke indruk die hij heeft achtergelaten én het ontbreken van Boonen en Cancellara, als één van de topfavorieten. De Belg zakt echter finaal door het ijs. In Vlaanderen lost hij vroeg, doet een verwoede poging terug te komen, maar strandt op nog geen tien meter van de kopgroep en finisht als 53e (!!). In Parijs Roubaix, de wedstrijd waar hij in 2014 nipt werd geklopt door Cancellara, moet Vanmarcke aantonen dat hij wel de juiste man is. Het resultaat is iets beter (11e), maar geen moment doet de Belg mee voor de overwinning.

Pas op 2 mei 2015 wint de nieuwe Nederlandse ploeg zijn eerste koers. Moreno Hofland, de sprinter die in 2014 doorbrak maar dit jaar wegens ziekte en een virus nog weinig presteerde, wint in de Tour of Yorkshire en breekt de zo gevreesde ban:


De ommekeer

De eerste overwinning lijkt de ploeg nieuw elan te geven. In de Giro d’Italia slaagt Moreno Hofland er bijna in alle topsprinters zijn wil op te leggen. In de 2e etappe op weg naar Genova springt de jonge Nederlander weg uit het wiel van veelwinnaar André Greipel, maar op de streep schiet Elia Viviani onze landgenoot nog nipt voorbij.

Steven Kruijswijk lijkt later die eerste week te vervallen in de oude gewoontes van LottoNL-Jumbo. De geboren Brabander verliest in de memorabele 4e etappe op weg naar la Spezia maar liefst acht minuten. Tegen de verwachting van vele in richt hij zich echter op en maakt een ijzersterke comeback. Hij fietst in de etappe over de loodzware Mortirolo zelfs alle favorieten inclusief latere winnaar Alberto Contador, nummer twee Fabio Aru en nummer drie Mikel Landa glad uit het wiel. Kruijswijk vergeet zichzelf te belonen met een overwinning, maar hervindt zijn talent voor het rijden van grote rondes. Een overwinning op zichzelf dus.

Steven Kruijswijk lost ronzetrui Alberto Contador in de Giro. Foto: Facebook LottoNL-Jumbo
Steven Kruijswijk lost ronzetrui Alberto Contador in de Giro. Foto: Facebook LottoNL-Jumbo


Robert Gesink is de naam

De man die in het voorseizoen schitterde door afwezigheid, Robert Gesink, heeft optimaal gebruik gemaakt van de ruimte en rust die de ploeg hem heeft gegund. Hij bewijst eindelijk weer eens waarom hij de beste ronderenner van ons land in de laatste vijftien jaar is. De Achterhoeker rijdt een ijzersterke Tour de France. Bij de tijdrit in Utrecht verbaast hij vriend en vijand (11e) en in de eerste bergetappe op weg naar La Pierre-Saint-Martin valt hij brutaal aan, houdt stand en hoeft enkel Froome, Porte en Quintana voor zich te dulden (4e). Gesink houdt knap stand gedurende de rest van de Tour en sluit af met een prachtige 6e plaats in het eindklassement, maar belangrijker nog, de Varssevelder is weer wielrenner en laat onze harten weer sneller kloppen van opwinding.

Robert Gesink in zijn kenmerkende stijl op weg naar la Pierre Saint-Martin. Foto: AFP
Robert Gesink in zijn kenmerkende stijl op weg naar la Pierre-Saint-Martin. Foto: AFP


De kroon op het harde werk

Het hoogtepunt van het seizoen moet dan echter nog komen. De man die hiervoor zorgt, luistert naar de oer-Hollandse naam Bert-Jan Lindeman. Hij verbaast ons en de wielerwereld door de eerste bergetappe in de Vuelta a España te winnen. Op de Alto di Capileira is hij de beste van een kopgroep van vier en blijft hij de klassementsmannen voor. De ontlading bij de ploeg is ongelooflijk en een jaar dat is misère begon, krijgt toch een mooie afsluiting.

Toch stelt ook algemeen manager Richard Plugge dat het jaar 2016 succesvoller en regelmatiger zal moeten zijn. Ook wij zijn van mening dat talenten als Wilco Kelderman en Moreno Hofland, die een goed eerste jaar (2014) achter de rug hadden, erg tegenvielen in 2015. De potentie die deze talenten hebben zullen zij volgens ons dan ook dit seizoen weldegelijk moeten tonen. De doelen zullen hetzelfde blijven en de ploeg zal na een moeilijk eerste jaar misschien wel beter op elkaar zijn afgestemd. Is het mogelijk in 2016 te verrassen of zal het bij enkele bescheiden hoogtepunten blijven?


Het nieuwe jaar: Team LottoNL-Jumbo 2.0

Rijpe talenten, geharde kopmannen en nieuwe namen

De doelstelling om een regelmatiger en liefst ook beter jaar te draaien is ambitieus, maar zeker niet onmogelijk. Zoals al werd gesteld zijn talenten als Wilco Kelderman en Moreno Hofland een jaar ouder en wijzer. Zij hebben één goed en één tegenvallend jaar gekend en kunnen zich, met deze ervaringen in hun rugzak, dit seizoen opnieuw proberen te meten met de absolute wereldtop.

Daarnaast zal Robert Gesink een enorme berg vertrouwen hebben overgehouden aan het vorige seizoen. Door het vertrek van Ten Dam zal hij dit seizoen kunnen gelden als absolute kopman in de Tour de France en de ploeg zal hem alle ruimte geven zich optimaal voor te bereiden.

De ploeg heeft uiteraard ook de nodige wijzigingen ondergaan. Door het late bekendmaken van de sponsor in het eerste jaar, kwam de selectie links en rechts gewoonweg kwaliteit te kort. De laatste transferperiode heeft de ploeg echter aangegrepen om renners aan te trekken waarmee verder gebouwd kan worden aan een sterke, jonge en talentvolle ploeg. Grote talenten als Dylan Groenewegen, Koen Bouwman en Steven Lammertink zouden de ploeg dit seizoen en in de toekomst mooie resultaten kunnen bezorgen. Daarnaast vallen de namen van Primož Roglič (klimmer) en Enrico Battaglin (heuvelspecialist) op. Eerstgenoemde koerst pas drie jaar na een carrière als schansspringer, maar reed een verrassend sterk laatste seizoen. Battaglin won in 2014 een Giro etappe, maar verloor in 2015 wat van zijn veren. De Italiaan hoopt in de nieuwe omgeving van LottoNL-Jumbo zijn winnaarsmentaliteit terug te vinden.

Hier vind je alle transfer van Team LottoNL-Jumbo:

Uit (vertrokken naar) In (gekomen van)
Brian Bulgac (–) Enrico Battaglin (Bardiani – CSF Pro Team)
Kevin de Weert (Einde carrière) Koen Bouwman (SEG Racing)
Rick Flens (–) Victor Campenaerts (Topsport Vlaanderen – Baloise)
Barry Markus (Roompot Oranje Peloton) Twan Castelijns (Baby-Dump Cyclingteam)
Laurens Ten Dam (Team Giant-Alpecin) Dylan Groenewegen (Roompot Oranje Peloton)
Nick van der Lijke (Roompot Oranje Peloton) Steven Lammertink (SEG Racing)
Primož Roglič (Adria Mobil)
Alexey Vermeulen (BMC Development Team)


Een sterkere Gesink en Kruijswijk?

Het komende seizoen ziet de ploeg er dus in de breedte en ook puur kwalitatief een stuk sterker uit. De doelstellingen zullen grotendeels overeenkomen met vorig seizoen en de kans dat ze dit jaar ook daadwerkelijk gehaald zullen worden, lijkt ons een stuk groter. Een aantal van de grote mannen bij LottoNL-Jumbo hebben zich al uitgelaten over hun persoonlijke doelstellingen voor het komende seizoen.

Om te beginnen de meest ervaren kopman van de ploeg Robert Gesink. Voor het eerst kampt hij in de aanloop naar het nieuwe seizoen niet met problemen van welke aard dan ook. De vorm die hij in de tweede helft van vorig seizoen tentoonspreidde was werkelijk groots en na een goede winter zijn wij erg benieuwd naar wat hij kan.

Even leek het erop dat de Condor van Varsseveld zich vol zou gaan richten op de Giro die in zijn achtertuin van start gaat. Gesink zelf maakte echter eind november zelf bekend dat hij in overleg met de ploeg een ander programma heeft gekozen. In dit programma zal de Tour de France centraal staan. In welke rol en met welk doel werd echter niet geconcretiseerd door de pezige rondespecialist. Zowel een gooi naar de top vijf in het eindklassement, als een etappeoverwinning en een greep naar de bergtrui behoren tot de mogelijkheden. Mocht dit laatste lukken dan wordt Gesink de eerste Nederlanders sinds Gert-Jan Theunissen in 1989 die de karakteristieken trui naar Parijs brengt.

De meest waarschijnlijke reden dat Gesink zijn heil zal moeten zoeken op de Franse wegen is Steven Kruijswijk. De Brabander die vorig jaar knap als 7e eindigde in de Giro, heeft hardop uitgesproken zijn kunststukje graag te willen herhalen in Italië. Twee kopmannen zal Plugge iets teveel zijn geweest, waarna stoere Steven het eerste recht zal hebben verkregen op het kopmanschap in Apeldoorn.

Naast de zomerse doelstelling van Gesink zal hij dit jaar voor het eerste sinds drie jaar weer actief zijn tijdens de Ardense week. Twee jaar terug liet hij de wedstrijden links liggen, omdat hij van mening was dat hij de explosiviteit miste om daar daadwerkelijk te kunnen presteren. Vorig jaar was zijn trainingsachterstand nog te groot door de pech in het begin van het seizoen, al verscheen Gesink wel aan de start van de Waalse Pijl  (25e).

Dat de Varssevelder weldegelijk iets te zoeken heeft in deze wedstrijden bewees hij in 2009 toen hij samen met “good old” Ivanov en onze Karsten Kroon om de overwinning streed in de Amstel. Met een goede vorm en een frisse kop kan Gesink zeker zijn mannetje staan in de vrijbuitersploeg van LottoNL-Jumbo die in deze heuvelklassiekers zal starten.


Wilco Kelderman in de schaduw naar de top

Waar mag Wilco Kelderman dan voor zijn kans gaan, hoor ik u nu hardop afvragen. Ik deed hetzelfde en als antwoord op deze vraag verscheen er een veelzeggende glimlach op mijn gezicht. Wilco Kelderman kan namelijk zijn kans gaan waar hij dat wilt. In de grote wedstrijden zal hij dit kunnen doen in de luwte van de naar voren geschoven kopmannen en in de kleinere wedstrijden zal hij het als kopman mogen doen om te kunnen ruiken aan het grote werk.

Vorig seizoen moest de in Amersfoort geboren renner door het wegvallen van Gesink onverwacht en misschien wel te vroeg het kopmanschap op zich nemen in grote wedstrijden als de Amstel en Luik. Ook in de Tour werd hij tot medekopman gebombardeerd. Vele vonden dit logisch en de kans was natuurlijk prachtig, maar zoals je zo vaak ziet bij een tweede seizoen van een succesvolle jonge renner, was dit net een stap te ver.

Thijs Zonneveld schreef ooit “Wilco Kelderman bestaat niet” om het feit aan te moedigen dat wij als wielerliefhebbers deze jonge jongen niet teveel druk op moesten leggen. De ploegleiding lijkt aan dit dubbelzinnige smeekgebed nu alsnog gehoor te geven. Ik verwacht dat dit zijn vruchten zal afwerpen, want één ding staat vast: Wilco Kelderman is een uitzonderlijk talent.

Kan Wilco Kelderman dit jaar toeslaan? Foto: Sirotti
Kan Wilco Kelderman dit jaar toeslaan? Foto: Sirotti


Sep Vanmarcke: Hart en hoofd eindelijk in harmonie?

Dan is er nog die andere kopman, de verlegen Belg. Sep Vanmarcke zal zinnen op revanche in zijn klassiekers na de deceptie van vorig jaar. Het klassieke team van Lotto Jumbo is op papier alleen maar sterker geworden met mannen als Victor Campenaerts en Dylan Groenwegen. Of Vanmarcke zelf in staat is dit jaar eindelijk de belofte in te lossen die hij al jaren in zich draagt, moet echter blijken. Het is zeker dat de man uit Kortrijk over de power beschikt de andere grote klassieke renners erop te leggen. Het hoofd wordt door de 27-jarige Belg echter vaak buitenspel gezet door het hart en de koerslust. Zal het koersen met zijn hart hem dit jaar wederom in de weg staan een monument te winnen of zal het koersen op gevoel hem nu juist gidsen naar die ene overwinning waardoor hij verwordt tot de koning van Vlaanderen?

Winnen is het doel van Sep Vanmarcke. Foto: Cor Vos
Winnen is het doel van Sep Vanmarcke. Foto: Cor Vos

Wat de rol van Mike Teunissen in dit geheel zal worden is ook erg interessant. De jonge knaap die nog geen twee jaar geleden Parijs Roubaix won bij de beloften, miste vorig jaar het klassieke voorjaar door in val. Hij geldt echter als één van de grootste talenten van zijn lichting en kan in de schaduw van Vanmarcke misschien wel de verrassing van het voorjaar worden.


Nederlandse groeibriljanten en buitenlandse nieuwkomers

We sluiten af met een aantal renners, jong én oud, waar wij het komende seizoen met extra interesse naar zullen kijken. Als eerste is er natuurlijk de sterke sprinter Moreno Hofland. Hij kende net als Kelderman een wisselvallig jaar, maar is van zijn ademhalingsproblemen verlost. Kan hij zijn steentje bijdragen in de klassiekers en mag hij al ruiken aan de Tour of wordt hij, net als Kelderman, in de schaduw van anderen gebracht om uiteindelijk op het grote podium te mogen stralen?

Kan Moreno Hofland volgend jaar opnieuw stralen? Foto: SWpix.com
Kan Moreno Hofland volgend jaar opnieuw stralen? Foto: SWpix.com

Primož Roglič mag qua jaren van ervaring ook een jonge belofte genoemd worden. De Sloveen is als wielrenner bezig aan een tweede sportcarrière. Merijn Zeeman zegt grootste plannen te hebben met de sterke klimmer en hoopt hem in de rustige en nuchtere Nederlandse omgeving om te kunnen turnen tot een pareltje. Of we al grote overwinningen van hem mogen verwachten is de vraag, maar wij zijn razend benieuwd naar zijn klasse.

Mag Primož Roglič het zegegebaar dit seizoen maken? Foto: Vid Ponikvar
Mag Primož Roglič het zegegebaar dit seizoen maken? Foto: Vid Ponikvar

Dit geldt zeker ook voor Enrico Battaglin. De Italiaan heeft al bewezen heel aardig te kunnen fietsen. Hopelijk voor hem en Lotto Jumbo vindt hij zijn benen terug en kan hij de ploeg met name in de Ardense week en de Giro van de nodige kwalitatieve impulsen voorzien.

Enrico Battaglin in betere tijden. Foto: AFP
Enrico Battaglin in betere tijden. Foto: AFP

We sluiten af met drie grote en interessante talenten: Alexey Vermeulen, Koen Bouwman en Steven Lammertink. De eerste koerst pas echt serieus sinds zijn zeventiende. Zijn ploegleiders zien in hem echter een man voor de grote rondes. Afzien kan Vermeulen als geen ander en het tijdrijden werd hem geleerd bij het BMC Development Team. Dit jaar wordt voor hem vooral ontdekken en hopelijk mogen wij al een klein beetje genieten van zijn klasse.

Ditzelfde geldt voor Koen Bouwman. Hij won vorig jaar in dienst van SEG de koningenrit in de Valle d’Aosta en bewees hiermee een uitstekend klimmer te zijn.

Steven Lammertink is een ander laken in het pak. Hij werd Europees kampioen tijdrijden en kan daarnaast goed een heuvel over. Als hij net zich net zo snel ontwikkeld als zijn oudere broer Maurits kan hij ons komend jaar zeker nog verbazen.

Met Steven Lammertink haalt LottoNL-Jumbo een groot talent binnen. Foto: VI-Images
Met Steven Lammertink haalt LottoNL-Jumbo een groot talent binnen. Foto: VI-Images


Onze hooggespannen verwachtingen

Genoeg gedroomd tijd voor harde feiten en onderbouwde uitspraken. Wat denken wij van het komende seizoen van LottoNL-Jumbo? De ploeg zal zeker succesvoller zijn dan vorig jaar en zal op elk vlak meer ervaring hebben. Wij verwachten dat dit ook direct geuit zal worden in resultaten. Ten eerste zijn onze verwachtingen van Robert Gesink hoog en denken wij aan te voelen dat Wilco Kelderman ook weer zal gaan stralen dit jaar. Vanmarcke blijft een vraagteken, maar als de benen kunnen wat het hart vraagt, wint hij een monument. Daarnaast lijkt ook Kruijswijk klaar om door te pakken en staat het jonge grut klaar om onverwachte overwinningen op het palmares van de ploeg te mogen bijschrijven. Het lijkt ons in ieder geval sterk dat de ploeg dit jaar weer 122 dagen op zijn eerste zege zal moeten wachten.

Bij deze onze voorspelling wat betreft de wedstrijden die Team LottoNL-Jumbo zal winnen in de World Tour dit jaar en de man die voor deze overwinning verantwoordelijk zal zijn. Ook trachten wij het totaal aantal seizoensoverwinningen te voorspellen:

1e plaats Ronde van Vlaanderen – Sep Vanmarcke

Etappeoverwinning Parijs Nice – Moreno Hofland & Wilco Kelderman

Etappeoverwinning Tirreno-Adriatico – Robert Gesink

Etappeoverwinning Giro d ‘Italia – Steven Kruijswijk

Etappeoverwinning & bolletjestrui Tour de France – Robert Gesink

GP Montréal – Robert Gesink

Seizoensoverwinningen: 25


Eén nieuwe vaandeldrager?

Eén renner verdiende het om extra in de spotlight te worden gezet. Al is het maar om het feit dat hij één van de nieuwe sterren van het Nederlandse wielrennen lijkt te gaan worden. De naam: Dylan Groenewegen. Misschien denkt u nu “wie?!” en begint u hevig te googelen, maar wij verzekeren u, dit is zeker de moeite waard.

Dylan Groenewegen won twee jaar geleden de ronde van Vlaanderen voor beloftes en verdiende op die manier een contract bij Roompot Oranje Peloton. Waar de verwachtingen hoog waren bleven de prestaties enigszins uit. De jonge Dylan vond echter steeds meer zijn plek in het peloton en dit resulteerde aan het einde van vorig seizoen in twee overwinningen. Arnhem-Veenendaal was een leuke overwinning, maar vooral zijn eerste plek in de Brussels Cycling Classic waar hij grote kannonen als Nizzolo, Coquard en Boonen versloeg zette hem op de kaart.

Lotto Jumbo sloeg toe en lijkt hiermee het lot uit de loterij binnen te hebben. Groenewegen kan als sprinter wedstrijden afmaken, lijkt de kasseien goed te verteren en kan een heuvel over. Wat de jonge knaap (22) in het seizoen 2015 al kan uitrichten is de vraag. Veel zal afhangen van de rol en de mogelijkheden die hij van de ploeg krijgt. Hij zal bijna zeker moeten opdraven in de ploeg rond Vanmarcke enerzijds om de kopman te ondersteunen en anderzijds om ervaring op te doen. Wie weet kan hij echter in de kleinere wedstrijden, als Vanmarcke het rustiger aan doet of zelfs helemaal niet aan de start verschijnt, de wielerwereld zijn klasse tonen en Lotto Jumbo een aantal prachtige overwinningen schenken.

Misschien zijn wij nog net een seizoen te vroeg, maar zeker vanuit onze visie waarin jonge renners de toekomst hebben en zich steeds meer vertonen op het strijdtoneel, kijken wij erg uit naar wat deze jongen kan en wat hij zal gaan presteren in het wielerjaar 2016. En stiekem heel stiekem denken wij dat dit best een hele hoop zal zijn.

Breekt Dylan Groenewegen dit jaar al door?
Breekt Dylan Groenewegen dit jaar al door?


De namen voor 2016

Enrico Battaglin Wilco Kelderman Maarten Tjallingi
George Bennett Steven Kruijswijk Tom van Asbroeck
Koen Bouwman Steven Lammertink Dennis van Winden
Victor Campenaerts Tom Leezer Jos van Emden
Twan Castelijns Bert-Jan Lindeman Sep Vanmarcke
Robert Gesink Paul Martens Alexey Vermeulen
Marc Goos Primož Roglič Robert Wagner
Dylan Groenewegen Timo Roosen Maarten Wynants
Moreno Hofland Bram Tankink
Martijn Keizer Mike Teunissen