Deel 1: 2015 = Andre Greipel

Door: Kai van de Wiel

Denk je aan Lotto Soudal dan denk je vooral aan Andre Greipel. ‘De Gorilla’ had al een goede reputatie in de massasprints, maar kwam vaak op het laatste stuk voor de meet net te kort om écht voor de overwinning te gaan in grote rondes. Dat is na 2015 echter wel voorbij, ‘Der Andre’ reed vele mede topsprinters ‘het bos in’ en beleefde hierdoor misschien wel zijn échte doorbraak. Toch bracht Greipel niet alleen succes voor Lotto, denk bijvoorbeeld ook aan Pim Ligthart en Kris Boeckmans die hun beloftes inlosten en ook de talenten Tim Wellens en Tiesj Benoot mogen zeker niet vergeten worden. Waarom? Lees het hieronder in deel 1 over Lotto Soudal!

Het succesjaar 2015

Greipel trekt de kar

Als wij heel erg eerlijk zijn kunnen wij ons het Lotto-Soudal van 2015 voornamelijk herinneren dankzij één man: André Greipel. De vriendelijke Duitser beleefde vorig jaar misschien wel zijn definitieve doorbraak als topsprinter in het peloton. Waar hij voorheen bekend stond als net niet sprinter in met name de grote rondes, was hij vorig jaar onverbiddelijk. Op de wegen richting Parijs mocht De Gorilla maar liefst vier keer zijn armen in de lucht steken en de overwinning op de Neeltje Jans na een gevecht met de elementen zullen we ons nog lang heugen. Hij nam met deze prestaties het stokje van zijn landgenoot Marcel Kittel, die schitterde door afwezigheid,  moeiteloos over.

Ligthart en Boeckmans lossen beloftes in

Toch doen we de rest van de renners van deze degelijke, Belgische ploeg sterk tekort door enkel Der André en zijn prestaties uit te lichten. Naast zijn 14 (!) overwinningen vielen ook de prestaties van onze landgenoot Pim Ligthart in het begin van het seizoen op. Na een jaar zonder overwinningen mocht hij in de eerste drie weken van februari twee keer de bloemen in ontvangst nemen. Met name zijn overwinning in eerste etappe van de Ruta del Sol baarde opzien onder de volgers: Ligthart ontsnapte uit een op hol geslagen peloton en bleef de hongerige sprinters net voor.

Dan was er natuurlijk nog die ene Belgische sprinter: Kris Boeckmans. De Belgische sprinter die een veelbelovend talent leek totdat zijn ontwikkeling enigszins stagneerde bij het Nederlandse Vacansoleil-DCM. Onder de hoeden van Marc Sergeant bloeide de Belgische sprinter en semi-klassieker specialist echter weer op. Zijn seizoen starten uitstekend met overwinningen in onder andere de Tour de Picardië en de World Ports Classic. Als beloning bombardeerde Sergeant hem tot kopman in de Ronde van Spanje. De verwachtingen waren hoog gespannen, maar La Vuelta mondde uit in een nachtmerrie: de Belg kwam hart ten val in de 8e etappe op weg naar Murcia en lag ruim twee weken in coma. Zijn herstel voorloopt echter voorspoedig en Boeckmans durft zelfs al weer aan koersen te denken.

Pim Ligthart maakt indruk met zijn etappeoverwinning in de Ruta del Sol. Foto: ANP.
Pim Ligthart maakt indruk met zijn etappeoverwinning in de Ruta del Sol. Foto: ANP.

Talenten staan klaar

Het slotwoord is voor de jonge Belgische talenten Tim Wellens en Tiesj Benoot. Wellens viel enigszins tegen in de Tour, maar pakte vervolgens keihard uit in de Eneco Tour door onze eigen Wilco Kelderman met een fantastische solo uit de leiderstrui te rijden en pakte en passant de overwinning mee in de Grand Prix Montréal, één van de twee eendaagse Canadese World Tour wedstrijden. Benoot was dé grote verrassing in het klassieke voorjaar met een 5e plaats in Vlaanderens mooiste en droeg ook nog 2 dagen de jongeren trui in een loodzware Dauphiné. Kunnen zij het sterke vorige seizoen evenaren in 2016 en misschien wel beter doen en vriend en vijand verrassen?

De ploeg won al met al maar liefst 40 (!) wedstrijden. Marc Sergeant sprak hierover ondanks zijn tevredenheid uit op de presentatie van de ploeg voor het nieuwe jaar. Daarnaast was hij ambitieus en eiste hij van zijn renners dat ze hun ontwikkeling zouden doorzetten en hun potentie nog vaker zouden waar maken. Als dit lukt, dan kunnen wij nog een hoop mooie dingen van de “Rode Duivels” verwachten.

Tim Wellens schrijft de Eneco Tour op zijn naam. Foto: Watson.
Tim Wellens schrijft de Eneco Tour op zijn naam. Foto: Watson.

Vanmiddag meer over Lotto Soudal. Wat brengt 2016…