Door Thomas van der Ven

Vandaag AG2R: over het twijfelachtige jaar 2015 met veel pieken en dalen, de verwachtingen voor 2016 en de overwinningen die deze ploeg wel of niet gaat halen. Er wordt afgesloten met een stukje over Samuel Dumoulin, nee niet Tom, hij heet echt Samuel. Een wat meer obscure renner dan normaal, maar er is echt een goede rede voor, naast dat hij al zo lang meedoet. 

De doorbraak van Alexis Vuillermoz

Zij die Alexis Vuillermoz vooraf hadden opgeschreven voor de achtste etappe van de Tour de France zouden raar zijn aan gekeken. Maar zij bleken echte kenners, de 27-jarige Fransman was op de Muur van Bretagne namelijk de allersterkste en hield belager Daniel Martin op vijf seconden. Eerder al was hij derde geworden op de Muur van Hoei en ook in koersen in het voorjaar reed de voormalig renner van Sauer Sojasun vaak in de voorste rijen mee. Hij die vooraf vooral werd gezien als een outsider, koos z’n dag uit en mag zich nu etappewinnaar in de Tour noemen. Een prestatie van formaat!

Bardet juicht, Peraud huilt

Naast Vuillermoz kon ook Romain Bardet juichen in eigen land. De pas 25-jarige klimmer was in de achttiende etappe mee in de vroege vlucht, sprong weg en won uiteindelijk zijn eerste etappe in een grote ronde. Zodoende maakte AG2R Frankrijk weer trots, na een jaar eerder al de tweede plaats van Jean-Christophe Péraud in ‘Le Grand Boucle’. Diezelfde Péraud overigens kon zijn kunststukje van 2014 niet overdoen, al was het ook totaal niet reëel geweest om dat van de 38-jarige renner te verwachten. Zijn ereplaats in 2014 was een wereldprestatie, dat staat buiten kijf, maar daarbij dient te worden opgemerkt dat veel topfavorieten uitvielen.

Jean-Christophe Peraud op het podium in de Tour de France. Foto: © Max PPP.

In de editie van afgelopen jaargang was Péraud de pechvogel in plaats van de gelukkige. De veteraan kwam in de dertiende etappe (hoe kon het ook anders…) hard ten val en schuurde daarbij over het asfalt. Ongekend pijnlijk, maar het weerhield de vechter er niet van om door te gaan. Met nog 65 kilometer te gaan, haalde hij vervolgens de finish. Enorm gehavend, maar opgeven was voor de Fransman geen optie.

Twitterfoto Peraud
Een gehavende Peraud na afloop van de dertiende etappe in de Tour. Foto: © Twitter.

Ploeggenoot Bardet twitterde een dag later ‘La peau en moins, le sourire en plus. Quelle inspiration nous donne’ onder een foto van een haast gemummificeerde, maar lachende Péraud. Die zin betekent vrij vertaald zoiets als: ‘de glimlach wint het van het pijnlijke lichaam. Wat inspireert dit ons!’ Het was veelzeggend voor het respect, het medeleven en ook de inspiratie aan het adres van Péraud. Dat werd vervolgens bevestigd door de overwinning van Bardet een aantal dagen later in St-Jean-de-Maurienne toen hij aldaar de achttiende etappe won. Dat was natuurlijk een persoonlijke topprestatie, maar wellicht was het leed van zijn ploeggenoot Péraud ook wel een drijfveer geweest…

Het bewogen jaar van Domenico

2013, Vuelta a Espana, tappa 02 Pontevedra - Alto Do Monte Da Groba, Ag2r 2013, Pozzovivo Domenico, Alto Do Monte Da Groba
Domenico Pozzovivo demarreert vanuit het peloton. Foto: © Sirotti.

Dat wat betreft AG2R in de Tour dit jaar… Maar er was meer! Zo reed Domenico Pozzovivo naar een prima elfde plaats in de Vuelta. Een mooie beloning voor de Italiaan die eerder in het seizoen -in de derde etappe van de Giro- nog hard ten val was gekomen.

Helaas passen gruwelijke valpartijen dus in het seizoen van AG2R… Pozzovivo kon in tegenstelling tot Péraud echter niet uitrijden doordat hij met zijn hoofd op het wegdek belandde. Er was sprake van schedelschade, maar gelukkig waren zijn verwondingen niet levensbedreigend. Al met al is hij er goed uitgekomen getuige zijn prima klassement in de Vuelta een aantal maanden later.

Het jaar 2015 bracht daarnaast veel moois voor een relatief onbekende Franse coureur. De 22-jarige Alexis Gougeard werd door kenners en intimi beschreven als typische hardrijder die de kasseien goed verteerd. Het was daarom ook extra verrassend dat hij de 19e etappe op weg naar Avila wist te winnen. De Fransman reed over een golvend terrein weg bij zijn medevluchters en bleef de 23 man sterke kopgroep op grootse wijze voor. Gougeard bewees daarnaast in oktober direct dat hij geen eendagsvlieg was. Hij won een etappe én het eindklassement in de Eurométropole Tour, een meerdaagse wedstrijd België en Frankrijk. Tot slot presteerde hij ook in de door hem geliefde koers Parijs Roubaix boven verwachting. Gougeard werd 26e, maar stak zijn neus regelmatig aan het venster in deze zware wedstrijd. Als hij deze lijn dit seizoen kan doortrekken heeft de ploeg een pareltje in de gelederen.

alexis gougeard
Alexis Gougeard geldt als een groot talent. Foto: © Getty Sport Images.

Bakelants komt tot bloei

2015 Was tevens een beetje hét jaar van de goedlachse Jan Bakelants. De Belg won immers de Italiaanse regiokoersen de Ronde van Piemonte en de Ronde van Emilië. Niet de meest grote wielerwedstrijden, maar wel de moeite waard om te vermelden. Daarnaast eindigde de blonde coureur knap twintigste in het eindklassement van de Tour en werd hij derde in de dertiende etappe.

Resumé

Welk gevoel overheerst bij AG2R over 2015? Tsja lastig, een beetje een dubbel gevoel, denken wij. Enerzijds waren er namelijk de knappe etappezeges van Romain Bardet en Alexis Vuillermoz in de Tour en Alexis Gougeard in de Vuelta, maar anderzijds had men misschien wel gehoopt op één renner in de top 5 van de Ronde van Frankrijk. Bijvoorbeeld Romain Bardet, die een jaar eerder nog zesde werd, maar een aantal dagen op ‘zijn terrein’ (lees: in de bergen) door de ondergrens ging en daardoor genoegen moest nemen met een negende eindranking.

Waar we verder helaas niet omheen kunnen is de pech die AG2R dit seizoen ook had. Over de valpartijen is nu genoeg gezegd, al was de aard van beiden kenmerkend. Je wenst de beelden immers niet te vaak terug te zien, al kunnen beide renners het gelukkig nog na vertellen. Hopelijk brengt 2016 in ieder geval wat minder ‘wedstrijdleed’… En wie weet wat er dan allemaal mogelijk is…

Nieuwe kansen in 2016

Het “enfant terrible”

In het nieuwe jaar zal Carlos Betancur in ieder geval niet meer tot de gelederen van AG2R behoren. De Colombiaan die in 2014 nog zo’n sterk seizoen reed, kreeg begin 2015 te maken met een virus die hij feitelijk het gehele jaar niet meer te boven kwam. Vervolgens kondigde AG2R in augustus van dit jaar aan dat het contract met ‘Bananito’ per 2016 wordt ontbonden en hij zal verkassen naar Movistar. Dat zal indirect ook wel te maken hebben met het feit dat de voormalig winnaar van Parijs-Nice het afgelopen seizoen niet aan de verwachtingen heeft kunnen voldoen, mede dus door ziekte.

Naast Betancur gaan ook Lloyd Mondori en -gele trui drager van weleer- Rinaldo Nocentino hun heil elders zoeken. Waar zij in 2016 onder contract staan is echter tot op heden nog niet bekend.

De belangrijkste nieuwkomers

De belangrijkste nieuwkomers heten Jesse Sergent, Cyril Gautier en Nans Peters. Eerstgenoemde is een hardrijder die eigenlijk heel zijn carrière in dienst van Trek heeft gereden. De Nieuw-Zeeland lijkt een prettige aanwinst en won onder meer in 2011 de Driedaagse van Vlaanderen. Bovendien is hij specialist in de ploegenachtervolging op de baan, hij werd immers tweemaal derde op de Olympische spelen in deze discipline en behaalde twee medailles (respectievelijk zilver en brons) op het WK. Daarnaast kent u hem misschien wel van zijn opmerkelijke val in de jongste ronde van Vlaanderen. Sergent werd door de neutrale wagen, die deze dag een totale off day beleefde, van zijn sokken gereden en was de rest van het jaar uitgeschakeld.

Cyril Gautier is wat bekender bij het grote publiek en reed de voorbije vijf seizoenen voor Europcar. Hij reed hier vooral heel erg aanvallend en attractief en behaalde daarnaast bescheiden successen. Een allrounder als Gautier is echter van harte welkom in het team van manager Vincent Lavenu.

De naam van Nans Peters is er tot slot één om goed in de gaten te houden. De jonge, talentvolle renner was vorig jaar als belofte regelmatig terug te vinden in de top tien van kleinere rittenkoersen en finishte daarnaast als vierde in de belofte versie van Vlaanderens mooiste. Kan hij in zijn eerste jaar verrassen?

Hieronder een overzicht met alle inkomende en uitgaande transfers in aanloop van het nieuwe seizoen 2016:

Uit (gaat naar) In (komt van)
Carlos Betancur (Movistar Team) Cyril Gautier (Team Europcar)
François Bidard (Chambéry Cyclisme Formation) Nans Peters (Chambéry Cyclisme Formation)
Lloyd Mondory (-) Jesse Sergent (Trek Factory Racing)
Rinaldo Nocentini (-)

 

Doelen voor 2016 volgens Lavenu

Op 15 december jongsleden blikte teammanager Vincent Lavenu in een interview vooruit op het seizoen dat komen gaat. Daaruit komt nadrukkelijk naar voren dat AG2R dit seizoen (weer) een team heeft dat er vooral op gemaakt is om te schitteren in de bergraces. Te denken valt daarbij aan: de Ronde van Romandië, de Giro, de Criterium Dauphiné, de Tour en de Vuelta, aldus Lavenu.

Zodoende zet de teammanager hoog in, al baseert hij zijn verwachtingen met name op het vorige seizoen waarin volgens hem een aantal renners zich al sterk aandiende. ‘Alexis Gougeard reed gewoon een prima eerste Parijs-Roubaix. Daarnaast hadden jongens als Alexis Vuillermoz, Romain Bardet en Domenico Pozzovivo een voorseizoen waar ik tevreden over was’. Hij noemt verder nog Damien Gaudin en Sebastien Turgot: ‘Dat zijn ook gasten die in voor een ritzege kunnen gaan en kunnen proberen mee te spelen in de kasseiklassiekers’.

Samenvattend stelt Lavenu dat de insteek die de ploeg heeft niet of nauwelijks hoeft de worden aangepast aangezien 2015 als ‘goed’ is ervaren. ‘We behaalden goede resultaten met goede renners, die allen hun taken op een goede wijze uitvoerden’, waren zijn woorden. De huidige werkwijze zal daarom zo veel mogelijk gehandhaafd worden en in dat geval beschouwt de ploegleider zijn team tot de beste vijf a zes van alle World Tour Teams.

Of die eindklassering in het algemene klassement van de World Tour Teams in 2016 uit de koker rolt, moet natuurlijk nog maar blijken, maar aan ambities in ieder geval geen gebrek bij AG2R.

Onze verwachtingen voor 2016

De vraag is of wij net zo positief gestemd zijn als manager Lavenu. Enerzijds delen wij de mening dat een renner als Gougeard zich aandient als groot talent. De vraag is echter in hoeverre hij volgend jaar kan doorgaan waar hij gebleven is en in hoeverre hij de ruimte zal krijgen van de ploeg, maar ook van andere renners nu iedereen weet waartoe hij in staat is.

Verder denken ook wij dat AG2R weleens de verrassing van het voorseizoen kan worden. Met Turgot, Gaudin, Vansummeren en Gougeard hebben zij allemaal renners in de gelederen die het klappen van de zweep op de kasseien van België en Frankrijk kennen. Daarnaast zijn Pozzovivo, Bardet en de herboren Vuillermoz gevaarlijke klanten voor de Ardense week.

Wat betreft de rondes zien wij ruimte voor verbetering. Los van de akelige valpartijen van Pozzovivo en Peraud, moet een man als Bardet dit jaar toch echt laten zien dat hij de status van talent is ontstegen.

Naast deze uitgesproken kopmannen laten wij ons graag verrassen door nieuw talent zoals Pierre Latour en Nans Peters. Wat kunnen zij in het wielergeweld en kunnen zij net zo’n ontwikkeling maken als Gougeard vorig jaar?

Bij deze onze voorspelling wat betreft de wedstrijden die AG2R zal winnen in de World Tour dit jaar en de man die voor deze overwinning verantwoordelijk zal zijn. Ook trachten wij het totaal aantal seizoensoverwinningen te voorspellen:

Etappeoverwinning in de Giro d’Italia – Domenico Pozzovivo

Etappeoverwinning in het Criterium du Dauphiné – Romain Bardet

Etappeoverwinning in de Tour de France – Romain Bardet & Alexis Gougeard

Totaal aantal seizoensoverwinningen: 17

 

Samuel Dumoulin: nog een keer pieken?

Samuel Dumoulin gaat zijn vijftiende profseizoen in en dat nodigt uit om aan hem eens een stukje te wijden. Hij is namelijk zo’n typische, aanvalslustige renner die het wielrennen tot zo’n mooie sport maken. Een gelukszoeker in de koers, een jongen die altijd voor zijn kansen gaat en negen van de tien keer toch teleurgesteld wordt. Maar hij houdt toch vast aan die ene keer dat het wel lukt. Die ene keer dat hij zijn belagers te vlug, maar vooral ook te slim af is. Want wielrennen is niet alleen zo hard mogelijk trappen, maar des te meer een tactisch steekspel. Dat ervoer kleine Sami in 2008 als geen ander, toen hij een lange vlucht in de derde etappe van de Tour de France winnend afsloot. Zo’n renner gun je het dan zó en het blijft je eveneens bij zo’n sporadische overwinning, waarbij een renner niet door het peloton wordt opgeslokt.

Nu, 8 jaar later, zal Dumoulin nog wel eens met weemoed terugdenken aan het meest glorieuze moment uit zijn carrière. De Fransman -van origine sprinter en toevallig schoonzoon van ploegleider Lavenu- behaalde immers nooit meer zo’n grote alsook grootse overwinning als toen in 2008. Wel won hij vorig seizoen de La Drome Classic en stiekem hopen we hem komend seizoen nog eens zo’n kenmerkende ontsnapping te zien winnen. Want laten we eerlijk zijn: die potige stijl én die vechtlust, daar smul je toch van als wielerliefhebber.

Samuel Dumoulin komt over de streep als winnaar van de Drome Classic. Foto: © Sirotti.

De namen voor 2016

Gediminas Bagdonas Samuel Dumoulin Sébastien Minard
Jan Bakelants Hubert Dupont Matteo Montaguiti
Romain Bardet Ben Gastauer Jean-Christophe Péraud
Julien Bérard Damien Gaudin Nans Peters
Francois Bidard Alexis Gaugeard Domenico Pozzovivo
Guillaume Bonnafond Patrick Gretsch Christophe Riblon
Mikael Cherel Hugo Houle Jesse Sergent
Maxime Daniel Quintin Jauregui Sébastien Turgot
Nico Denz Blel Kadri Johan Vansummeren
Axel Dumont Pierre Latour Alexis Vuillermoz