De Vloek

Dit stuk zal geweid worden aan de huidige wereldkampioen. Ook zullen we bekijken hou hij zal omgaan met de vloek die op deze trui lijkt te rusten. Veel leesplezier toegewenst…

U heeft waarschijnlijk al door dat wij in dit stuk graag talenten uitlichten. Dit keer kunnen we echter niet om één man heen. Deze man is natuurlijk wereldkampioen Peter Sagan. In de wielerwereld wordt vaak gesproken over de vloek van de regenboogtrui. Deze vloek zou de drager van deze prestigieuze trui ervan weerhouden om overwinningen te behalen in die mooie trui.

 

Ik geloof niet zo in die vloek en voor Peter Sagan is te hopen dat dit voor hem ook geldt. Op het moment dat je namelijk aan jezelf begint te twijfelen, behaal je ook geen overwinningen meer. Het afgelopen voorjaar van Sagan belooft echter niet veel goeds voor aankomend jaar. Destijds bezweek hij onder druk. De druk van toen had als oorzaak de hoge verwachtingen van ploegbaas Tinkoff. Sagan bewees echter aan het einde van vorig jaar een heel rustige en leuke kerel te zijn. Hij leek geleerd te hebben van een voorjaar waarin hij zichzelf gewoon niet was. De Sagan die we nu zien rijden is cool, heeft weer plezier in de sport en deze trui zou voor de nieuwe Sagan daarom juist een zetje in zijn rug kunnen zijn met het oog op zijn prestaties in plaats van een rem of een vloek.

 

Dit jaar zal Sagan voor het vijfde jaar op rij ook willen gaan voor de groene trui in de Tour. Hij benaderd hiermee het record van de Duitser Erik Zabel die met zes overwinningen tussen 1996 tot 2001 de absolute sprintkoning van de Tour werd. Als Sagan dit jaar weer wint is hij nog maar een jaar verwijdert van evenaring van dat record terwijl hij dan pas 26 jaar oud zal zijn. Het breken van het record lijkt dus een reële optie voor de jonge wereldkampioen.

 

Tot slot heb ik altijd een zwak gehad voor records en statistieken. “Records zijn er voor de boeken”, zegt men wel eens. Je moet er niet teveel naar kijken en je vooral op de wedstrijd van vandaag richten. Ik hoop echter wel dat hij het Tour record breekt. Dan kan ik later trots aan mijn kinderen vertellen over de ongelofelijke carrière van Peter Sagan die ik mocht meemaken. Ik kan vertellen over alle gewonnen groene truien in de Tour. Gewonnen door niet alleen de massasprints mee te rijden, maar ook door in de aanval te gaan, zichzelf bergen op te hijsen en vervolgens als een arend naar beneden te storten. Machtig mooi!

Sagan in zijn mooie afdalingspositie Foto: blg
Sagan in zijn mooie afdalingspositie
Foto: blg