Door Kai van de Wiel

Het wielerseizoen 2016 is op 1 januari officieel van start gegaan. De eerste World Tour koers, de Tour Down Under, zal echter pas starten op 19 januari. Dit geeft ons de tijd u kennis te laten maken met de achttien World tour ploegen. Elke dag zullen wij u één ploeg presenteren en u vertellen over hun afgelopen jaar, hun nieuwe renners en hun ambities voor 2016.

Vandaag de beurt aan de eerste Franse World Tour Formatie: FDJ. De ploeg had op basis van haar uitgesproken ambities voor 2015 zeker verwacht hoger te eindigen in de World Tour ranking. Met name de Tour de France, die hét hoogtepunt van het seizoen had moeten worden, viel zwaar tegen. Arnaud Démare en Thibaut Pinot waren beide niet op de afspraak. De vraag is echter of algemeen manager Marc Madiot dit alles had kunnen voorzien? 2015 Is per slot van rekening weldegelijk een oneven kalenderjaar…


Een wisselvallige Tour, een tegenvallend 2015

Het jaar 2015 moest voor FDJ het jaar worden waarin serieus zou worden meegedaan om de knikkers in de Tour de France. Twee mannen werden hiervoor nadrukkelijk naar voren geschoven. Enerzijds was er de inmiddels 25-jarige kopman voor het algemeen klassement, Thibaut Pinot. Van hem werd verwacht dat hij na zijn 3e plek in 2014 de échte grote klassementsmannen, die het jaar daarvoor één voor één uitvielen, het vuur aan de schenen zou leggen. Anderzijds was er Arnaud Démare, dé sprinter van de ploeg sinds Nacer Bouhanni vertrok naar Cofidis, omdat hij vond dat er hem te weinig kansen werden geboden bij FDJ. Démare moest zorgen voor de zeges in de massasprints.


Een goede generale, een slechte voorstelling

Laten we beginnen met Thibaut Pinot. Eigenlijk wees alles er gedurende zijn seizoen op dat hij in staat mocht worden geacht het niveau van mannen als Froome, Contador en Quintana te benaderen. Hij werd 4e bij zijn eerste belangrijke afspraak in de Tirreno-Adriatico, 2e in het Critérium International, won een etappe in de Ronde van Romandië en eindigde hier als 4e in het algemeen klassement en besloot zijn voorbereiding op de Tour met een etappeoverwinning en een 4e plek in het eindklassement van de Ronde van Zwitserland. Goede voortekenen en geen vuiltje aan de lucht.

In de Tour de France ging het echter gruwelijk mis wat betreft zijn klassementsambities. De Franse kopman reed nog wel een ijzersterke openingstijdrit (18e), maar zakte vervolgens op elke belangrijke afspraak door het ijs. Pas in de 12e etappe op weg naar Plateau de Beille was hij in staat in het gezelschap van de grote klassementsmannen te finishen, maar zijn achterstand bedroeg toen al meer dan tien minuten.

Pinot toonde echter veerkracht, zette de knop om en ging jagen op die ene etappezege. In de klim naar Mende dacht hij deze binnen te hebben, maar bleek Stephen Cummings slimmer en sterker dan gedacht. Ook op weg naar Pra Loup (4e) en La Toussiere (4e) greep Pinot net naast de bloemen. De beloning voor zijn aanvallende rijstijl kwam er echter wel. Op de legendarische klim naar Alpe d’Huez, één dag voor het sluiten van de markt, was de zege voor Thibaut:


De terugval van een groot talent

Door met Arnaud Démare. Zijn voorbereiding op de Tour zag er een stuk minder florissant uit dan bij Pinot. De lekke band liep als een rode draad door zijn klassieker seizoen en de eerste zege mocht hij pas noteren op 29 mei in de Baloise Belgium Tour. De vraag kan dan ook gesteld worden of de ploegleiding er goed aan heeft gedaan Démare te verkiezen boven Bouhanni, die in zijn eerste seizoen voor Cofidis de zeges aan elkaar reeg.

Enfin, Démare had in de Tour de France de kans om de zure smaak van dit seizoen in één keer weg te spoelen. De concurrentie bleek echter steeds veel te sterk en eigenlijk kon de Fransman, die in 2011 nog wereldkampioen werd bij de belofte, zich nooit echt mengen in het sprintgeweld. Zijn beste resultaat, een 5e plek op de Champs Elysée, mag dan ook als zeer teleurstellend worden beschouwd.

De vertwijfeling was in 2015 van het gezicht van Arnaud Démare af te lezen. Foto: Jean-François Quénet
De vertwijfeling was in 2015 van het gezicht van Arnaud Démare af te lezen. Foto: Jean-François Quénet


Kleine successen

Links en rechts werd er door de mannen van manager Marc Madiot nog wel gewonnen. Zo was Alexandre Geniez de sterkste in het eindklassement van het Circuit de L’ain en pakte Johan Le Bon een etappe in de Enecotour. Daarnaast vond Thibaut Pinot zijn oude niveau weer terug na zijn wederopstanding in de Tour met als hoogtepunt een 3e plaats in Il Lombardia. Al met al was het voor de ploeg van manager Marc Madiot echter niet het seizoen waar men op hoopte. Met name de Tour de France, die traditioneel gezien het belangrijkste speerpunt van het seizoen is voor Franse teams, viel dus zwaar tegen. De sterk Frans getinte selectie zag er op papier uiteindelijk een stuk sterker uit dan dat hij in de praktijk bleek te zijn.

Johan Le Bon verslaat Dylan van Baarle in de Eneco Tour. Foto: ANP
Johan Le Bon verslaat Dylan van Baarle in de Eneco Tour. Foto: ANP


Het nieuwe jaar: de Tour opnieuw als hoofddoel

Een logische conclusie voor manager Madiot is dan ook dat het seizoen 2016 een stuk beter zal moeten zijn en dat er dit jaar wel volgens verwachting gepresteerd zal moeten worden in de Tour de France. Opvallend is echter dat er in de grootste rondewedstrijd van het jaar op dezelfde twee paarden zal worden gewed als in 2015, maar hierover straks meer.

Eerst zullen we kort kijken naar de veranderingen in het team voor het jaar 2016. Wat als eerste opvalt is het grote aantal buitenlandse renners dat is aangetrokken. FDJ verwelkomt slechts één nieuwe Fransman. Daarnaast valt op dat de vertrokken renners enigszins op leeftijd zijn en de nieuwkomers allen erg jong zijn, op Ignatas Konovalovas na. Vooral de namen van Odd Christian Eiking en Daniel Hoelgaard, beide zeer talentvol, spreken zeker aan. Madiot tracht hiermee naar alle waarschijnlijkheid een voorzichtige verjonging in zijn team door te voeren, die wij enkel zullen toejuichen.


Alle veranderingen bij FDJ voor 2016 op een rijtje:

Uit (vertrokken naar) In (gekomen van)
David Boucher (Crelan – Vastgoedservice) Odd Christian Eiking (Team Joker)
Anthony Geslin (einde carrière) Daniel Hoelgaard (Team Joker)
Arnold Jeannesson (Cofidis, Solutions Crédits) Ignatas Konovalovas (Team Marseille 13 KTM)
Francis Mourey (Fortuneo – Vital Concept) Jérémy Maison (CC Étupes)
Jussi Veikkanen (einde carrière) Sebastien Reichenbach (IAM Cycling)

 

Het wonder van Lourdes

De eerste man waar wij enorm naar uitkijken in 2016 is William Bonnet. Niet omdat wij grootse prestaties van hem verwachten, maar omdat we met eigen ogen willen zien dat deze man weer met een glimlach op zijn gezicht door het peloton rijdt. De verschrikkelijke val in de 3e etappe van de jongste Tour de France staat bij u waarschijnlijk net zo goed op het netvlies gebrand als bij ons:


Opnieuw alle ballen op de Tour

Dan verder met de échte prestaties. Zoals gezegd stelt de Franse ploeg zijn seizoen weer sterk af op de Tour en wedt het hierbij op dezelfde twee paarden als vorig jaar. Over Pinot vertellen we straks alles, maar nu eerst de vorig jaar zeer tegenvallende Arnaud Démare.

De eerste vraag die bij ons opkomt met het oog op de Tour is of deze man genoeg pure snelheid heeft om überhaupt een rol van betekenis te spelen in de échte massasprints? In de kleinere Franse rittenkoersen en meerdaagse rondes kan hij regelmatig uitpakken, maar in de grotere wedstrijden lijkt een overwinning toch vaak te hoog gegrepen. Ook is de vraag of Démare net als voormalige topsprinters als Boonen en Hushovd niet meer gemaakt is voor de zwaardere wedstrijden en klassiekers? Arnaud mag ons komend seizoen verrassen met een zege in de Tour voor kanonnen als Kittel, maar wij zien niet één, twee, drie in hoe de ex-beloftewereldkampioen deze klus moet gaan klaren..

Naast Pinot en Démare zien wij niet echt andere kandidaten om de eer van FDJ hoog te houden in de Tour. Klassementsrenner van de tweede lijn Alexandre Geniez zal worden uitgespeeld in de Giro en Kenny Elissonde komt in het echte hooggebergte toch tekort. Arthur Vichot en Sebastien Reichenbach mogen daarentegen wel worden geacht voor succes te zorgen, maar dit zal voornamelijk etappezeges betreffen en hangt af van het feit of zij daadwerkelijk worden geselecteerd.

Kan aanwinst Sebastien Reichenback FDJ overwinningen bezorgen? Foto: Roberto Bettini/BettiniPhoto©2014
Kan aanwinst Sebastien Reichenback FDJ overwinningen bezorgen? Foto: Roberto Bettini/BettiniPhoto©2014


Kan FDJ op de verrassing spelen?

Interessant is het tot slot nog wel om te kijken vanuit welke hoek u en wij komend seizoen door deze Franse ploeg verrast zouden kunnen worden. Met andere woorden: wie zijn de renners waarvan we niet direct verwachten dat ze een hoofdrol zullen/kunnen spelen, maar die in de loop van het seizoen toch hun kop boven het maaiveld uitsteken?

De naam die ons nu als eerste te binnen schiet is die van Marc Sarreau… Wie?! Zal u zeggen. Marc Sarreau is een 22-jarige talentvolle en sterke sprinter. Ons viel hij voor het eerst op in de Scheldeprijs. Hij ontweek vakkundig de massale valpartij op één kilometer van de streep en finishte in het zog van Alexander Kristoff knap als 4e. In de Tour du Poitou Charentes boekte hij vervolgens zijn eerste profzege door in een sprint onder andere Bryan Coquard, Moreno Hofland en revelatie Julian Alaphilippe te verslaan. Wij hopen dat deze jonge sprinter van Madiot dit seizoen steeds meer zijn kansen zal krijgen. Wie weet waartoe hij dan in staat is…

Marc Sarreau wordt knap 4e in de Scheldeprijs. Bron: teamsky.com
Marc Sarreau wordt knap 4e in de Scheldeprijs. Bron: teamsky.com

Dan zijn er nog de twee nieuwe Noren. Daniel Hoelgaard (22) is een sterke sprinter die bij de beloftes de ereplaatsen aan elkaar reeg. In de wedstrijden waar Démare echter opgesteld zal staan, moet hij zich schikken in de rol van lead-out. Kan hij de nodige ervaring opdoen en op het moment dat hij de ruimte krijgt voor zijn eigen kans gaan? Odd Christan Eiking (21) daarentegen is een afwijkende Noor. Hij kan in tegenstelling tot veel landgenoten uitstekend uit de voeten in de heuvels en het hooggebergte. Vorig jaar nog won hij een etappe in de bergachtige Giro Ciclistico della Valle d’Aosta en legde hij het nipt af tegen prof Edvald Boasson Hagen op een heuvelachtig Noors kampioenschap. Het zal interessant zijn om te zien welke ruimte Eiking krijgt om voor eigen kansen te mogen rijden, maar dat de ploeg plezier aan hem kan beleven, is een ding dat zeker is.

Wat kan Odd Christiaan Eiking in zijn eerste seizoen? Foto: NTB Scanpix
Wat kan Odd Christian Eiking in zijn eerste seizoen? Foto: NTB Scanpix

Geen Franse verrassingen tot slot? Misschien Jérémy Maison. De jonge Fransman (22) baarde in 2014 opzien door als jonge belofte 9e te worden in de Tour de l’Avenir. In het jaar 2015 stagneerde zijn ontwikkeling enigszins, maar wie weet kan hij onder de hoede van Madiot toch doorgroeien tot de goede renner die hij leek te gaan worden.


Onze verwachtingen

Speculeren is leuk en dromen mag, maar wat zijn de harde cijfers die wij FDJ toebedelen aangaande de overwinningen in 2016. Zoals gezegd zal het in de Tour moeten gebeuren, maar de vraag is of Démare hier goed genoeg is. Pinot daarentegen achten wij wel tot grootste prestaties in staat (hij wordt behandeld, geduld). Daarnaast verwachten we ondanks de jonge leeftijd veel van de talenten in de ploeg, met name in de kleinere wedstrijden. Tot slot zijn een aantal mooie etappezeges in de World Tour wedstrijden zeker niet uitgesloten.

Bij deze onze voorspelling wat betreft de wedstrijden die FDJ zal winnen in de World Tour dit jaar en de man die voor deze overwinning verantwoordelijk zal zijn. Ook trachten wij het totaal aantal seizoensoverwinningen te voorspellen:


Etappeoverwinning in Parijs-Nice – Arthur Vichot

Etappeoverwinning en top 3 in de Tirreno-Adriatico – Thibaut Pinot

Top 3 in Gent-Wevelgem – Arnaud Démare

Etappeoverwinning in de Ronde van Zwitserland – Thibaut Pinot

Franse Kampioenschappen – … (afhankelijk van het parcours)

Etappeoverwinning en top 3 in de Tour de France – Thibaut Pinot

Etappeoverwinning Ronde van Polen – Marc Sarreau


Thibaut Pinot: altijd goed in even jaren

Daar is hij dan eindelijk, dé kopman van FDJ in 2016. Hij moet het voor de ploeg (opnieuw) gaan doen in de Tour de France. Op zijn zachtst gezegd, kunnen we stellen dat deze rustige Fransman een haatliefde verhouding heeft met deze historische ronde. We hebben de boeken er op nageslagen en na een gedegen mini-onderzoek bleek dat de Fransman enkel succesvol is in de Tour gedurende een even kalenderjaar.

Kijk en huiver:

Jaar Aantal etappezeges Top-10 noteringen Algemeen klassement
2012 (debuut in de Tour) 1 3 (1e, 2e, 4e) 10e (2e voor witte trui)
2013 0 0(15e plaat als beste) DNF
2014 0 5 (2e, 2e, 4e, 5e, 5e) 3e (winnaar witte trui)
2015 1 4 (1e, 2e, 4e, 4e) 16e

 

Ervan uitgaande dat 2012 het debuutjaar was in de Tour van Pinot als 22-jarig broekie, kunnen zijn prestaties dat jaar zeker worden gezien als uitmuntend. Ook in 2014 rijdt Pinot ijzersterk, hij wint dan wel geen etappe, maar is de enige die een ontketende Vincenzo Nibali bergop bij kan houden.

Afgezet tegen zijn rampjaar 2013, waar de verwachtingen enorm waren, en het afgelopen jaar, dat enigszins werd gered door een etappezege, maar waar zeker een podiumplek werd verwacht, is dus duidelijk zichtbaar dat de even jaren Pinot beter liggen. Deze conclusie is natuurlijk enigszins flauw. De jaren waarin Pinot steeds slecht presteerde, volgden op jaren waarin hij door zijn verrassend sterke rijden enorme verwachtingen had gewekt onder de Fransen. De factor “druk” zal dus een grotere rol hebben gespeeld dan het feit dat deze slechte prestaties toevalligerwijs steeds in een oneven jaar vielen.

Toch mag je vanuit deze mini-analyse concluderen dat de verwachtingen rond Pinot na vorig jaar lager zullen zijn door zijn minderen prestaties in de Tour. De kans dat hij dus beter zal presteren in de grootste rittenkoers van het jaar, neemt hierdoor zeker toe. Daarnaast begint de Fransman op een leeftijd te komen waarop hij zal moeten en kunnen gaan oogsten als ronderenner. Zoals in onze verwachtingen voor het komende seizoen al valt te lezen, denken wij dat hij dit seizoen dan ook zeker zal gaan presteren en in Parijs op het podium zal staan. Welke plaats dit dan zal zijn? Verras ons maar Thibaut!

Op welke trede mag Thibaut Pinot in 2016 plaatsnemen? Foto: Tim de Waele/TDWSport.com
Op welke trede mag Thibaut Pinot in 2016 plaatsnemen? Foto: Tim de Waele/TDWSport.com


De namen voor 2016

William Bonnet Daniel Hoelgaard Laurent Pichon
Sébastien Chavanel Ignatas Konovalovas Cédric Pineau
Arnaud Courteille Matthieu Ladagnous Thibaut Pinot
Mickaël Delage Johan Le Bon Sebastien Reichenbach
Arnaud Démare Olivier le Gac Kévin Réza
Odd Christan Eiking Pierre-Henri Lecuisinier Anthony Roux
Kenny Elissonde Jérémy Maison Jérémy Roy
Murilo Antonio Fischer Lorrenzo Manzin Marc Sarreau
Marc Fournier Steve Morabito Benoit Vaugrenard
Alexandre Geniez Yoann Offredo Arthur Vichot