Door Dieter van Spaandonk

Het wielerseizoen 2016 is op 1 januari officieel van start gegaan. De eerste World Tour koers, de Tour Down Under, zal echter pas starten op 19 januari. Dit geeft ons de tijd u kennis te laten maken met de achttien World tour ploegen. Elke dag zullen wij u één ploeg presenteren en u vertellen over hun afgelopen jaar, hun nieuwe renners en hun ambities voor 2016. Het spits zal worden afgebeten door de enige nieuwe World Tour ploeg: Team Dimension data for Qhubeka

Het seizoen 2015

Team Dimension Data for Qhubeka, beter bekend onder de naam MTN – Qhubeka, zal menig wielerliefhebber in extase hebben gebracht vorig seizoen. Dit jonge Afrikaanse team dat gekenmerkt wordt door een grote hoeveelheid Afrikaanse renners en een aanvallende stijl, gooide met name hoge ogen met hun optreden in de Tour de France.

De held van Ethiopië

Teklehaimanot (bollen)
Daniel Teklehaimanot – De eerste Afrikaan in de bolletjestrui. Foto: Doug Pensinger/Getty Images

Iedereen herinnert zich de eerste renner die van het startblok in Utrecht mocht rollen. Niet omdat hij de renner was die de 102e Tour de France in gang zette, maar omdat hij later in de Tour na een harde strijd in de ontsnapping de bolletjes trui mocht aantrekken. Hiermee ging Daniel Teklehaimanot de geschiedenis boeken in als eerste Afrikaanse wielrenner die deze prestigieuze trui mocht dragen.


Mandela day

De bollentrui van Teklehaimanot was echter niet het hoogtepunt van de Tour voor MTN-Qhubeka. Stephen Cummings bezorgde de ploeg op Mandela Day namelijk haar eerste etappe overwinning ooit in la grande boucle. De Brit mocht na een hartstochtelijk gevecht op de slotklim naar Mende met twee echte klimmers, Thibaut Pinot en Romain Bardet (respectievelijk 3de en 6de in de Tour van 2014),  zijn handen in de lucht steken. De manier waarop Cummungs de strijd beslisten willen wij u zeker niet onthouden:


Van “talent” naar Talent

Eigenlijk kon na deze overwinning het seizoen van MTN niet meer stuk. Toch werd ook naast de zo succesvolle Ronde van Frankrijk het nodige gepresteerd. Zo behaalde het grote talent Louis Meintjes een knappe tiende plek in het eindklassement van de Vuelta. Ook zijn overwinning in de 4e etappe van de Settimana Internazionale Coppi e Bartali, die prompt leidde tot de overwinning in het algemene klassement, baarde enorme opzien onder de volgers.

epa04628690 South Africa's Louis Meintjes of Team MTN Qhubeka celebrates on the podium before receiving the best young rider's white jersey after the 4th stage of the Tour of Oman, over 189km from Sultan Qaboos Grande Mosque to Jabal Al Akhdhar, Oman, 20 February 2015. EPA/KIM LUDBROOK
Louis Meintjes. Foto: EPA

Een Nieuwe Ploeg

Na het geweldige jaar van MTN – Qhubeka was het niet moeilijk om een nieuwe sponsor voor de ploeg te vinden. De geruchten deden lang de ronde, maar uiteindelijk kondigde Dimension Data (het bedrijf achter de tracking site van de Tour de France) zich vrij snel aan als nieuwe sponsor.

De nieuwe kopman

De nieuwe kopman - Mark Cavendish
De nieuwe kopman – Mark Cavendish. Bron: Hippowallpapers.com

Het nieuwe Dimension Data had echter nog een verrassing in het vat voor de wielerliefhebbers. Het aantrekken van niemand minder dan ex-wereldkampioen Mark Cavendish werd wereldkundig gemaakt. Met Cavendish hoopt de ploeg een nieuwe kwaliteitsinjectie te krijgen en voelt het team zich helemaal klaar de strijd aan te gaan met andere World Tour teams. World Tour denkt u?! Jazeker, want Dimension Data is dit seizoen de 18e ploeg in de hoogste divisie.

Naast Cavendish komen ook diens luitenant Mark Renshaw en oude vriend Bernard Eisel over naar de nieuwe World Tour formatie. Het aantrekken van Cav, Renshaw en Eisel heeft echter niet de goedkeuring van alle wielervolgers en fans van de ploeg. Het oude MTN-Qhubeka heeft in het verleden namelijk al het verwijt gekregen dat het teveel niet-Afrikanen in de gelederen had en deze kritiek zal door de recente transfers alleen maar aanzwellen.


De nieuwe Afrikaan

Toch verwelkomde de ploeg ook een groot Afrikaans talent. Met het aantrekken van dit talent hoopt de ploeg niet alleen de kritiek op hun transferbeleid te pareren, maar denkt men ook een pareltje in huis te hebben voor de komende jaren. De naam die u daarom extra in de gaten dient te houden komend seizoen is: Mekseb Debesay.

Voor de volledigheid vind je hier alle veranderingen binnen Team Dimension data.

Uit (vetrokken naar) In (gekomen van)
Gerald Ciolek (Stölting Service Group) Igor Anton (Movistar Team)
Matthew Goss (One Pro Cycling) Mark Cavendish (Etixx – Quick Step)
Louis Meintjes (Lampre Merida) Mekseb Debesay (Bike Aid)
Andreas Stauff (–) Bernhard Eisel (Team Sky)
Omar Fraile Matarranz (Caja Rural – Seguros RGA)
Nathan Haas (Cannondale Pro Cycling Team)
Cameron Meyer (Orica GreenEDGE)
Mark Renshaw (Etixx – Quick Step)
Kanstantsin Siutsou (Team Sky)


Het transferbeleid

Het transferbeleid is gezien de eerdere kritiek betreffende het in dienst hebben van veel niet-Afrikanen erg opvallend. Er treden in 2016 namelijk nog meer niet-Afrikanen in dienst van de ploeg. De ploeg dreigt hiermee zijn Afrikaanse karakter te verliezen. Nu kan je jezelf de vraag stellen: is het in dienst hebben van veel niet-Afrikanen en het verliezen van het Afrikaanse karakter echt zo erg op het moment dat zij de ploeg juist veel successen brengen?

Enerzijds is het antwoord op deze vraag ja. MTN sprak bij de oprichting van de ploeg namelijk de intentie uit het wielrennen in Afrika op de kaart te willen zetten en het land daarnaast als nieuwe wielernatie te willen presenteren aan de rest van de wereld. Dit moest gebeuren aan de hand van jonge talentvolle Afrikaanse renners en een aantal ervaren Europese renners. Op het moment dat de niet-Afrikanen straks succesvol blijken te zijn, is er echter het risico dat de ploeg meer van deze renners gaat aantrekken in de jacht naar overwinningen en daarmee het succes boven het nobele motto gaat stellen. Dit gaat dan weer ten koste van de talentvolle Afrikanen waarmee de ploeg zich oorspronkelijk wilde profileren.

Anderzijds kan echter geoordeeld worden dat de ploeg succes juist nodig heeft om de talenten uit Afrika de ruimte te geven zich in de luwte en zonder druk te kunnen ontwikkelen. Het succes levert daarnaast de nodige publiciteit op die weer gebruikt kan worden voor allerlei doeleinden die in dienst staan van het nobele motto.

Wij verwachten dat de ploeg de komende jaren zal kiezen voor de tweede optie. Dimension data treedt het komende seizoen als gezegd toe tot de World Tour. Om deze status waar te kunnen zullen ze de komende jaren moeten leunen op overwinningen van kopmannen als Mark Cavendish. De overwinningen van mannen als Cavendish geven de ploeg de ruimte  de jonge Afrikaanse renners in alle rust klaar te stomen voor het hoogste niveau. Incidenten zoals het vertrek van Afrikaanse wielertalenten Louis Meintjes, die ging naar Lampre, zullen hierdoor hopelijk voorkomen kunnen worden.


Nieuwe sprintploeg in de World Tour

Dat Dimension Data gaat voor de sprint is wel duidelijk met het aantrekken van Cavendish en co. (Mark Renshaw en Bernhard Eisel). Daarnaast kunnen ze ook nog bouwen op mannen als Edvald Boasson Hagen en Kristian Sbaragli. De laatste heeft zich al gemanifesteerd in de afgelopen Vuelta en zal dit seizoen ondanks de komst van Cavendish meer kansen krijgen om voor de overwinning te rijden. Boasson Hagen zal ook veel kansen krijgen met name in de voorjaarsklassiekers. Vorig jaar werd Tyler Farrar nog vaak uitgespeeld in deze wedstrijden, maar omdat ook hij een jaartje ouder wordt en langzaam zijn veren verliest, zal het kopmanschap hem dit jaar een stuk minder vaak toebedeeld worden.

Breekt Hagen dit jaar opnieuw door?
Breekt Hagen dit jaar opnieuw door? Foto: Kim Hull © Chasing Light Media

Voor een sprintersploeg als Dimension Data is het natuurlijk heel erg belangrijk om in de vlakke etappes de overwinningen te pakken, maar wat nou als dit niet lukt? Is er een plan B? Jazeker! Naast de kanonnen als Cavendish zijn er namelijk ook veel nieuwe namen aangetrokken die het in zich hebben een etappe op andere terreinen dan het vlakke te winnen. Twee mannen die we dit jaar vaak gaan terug zien op deze alternatieve terreinen zijn Omar Fraile en Daniel Teklehaimanot. De eerste heeft zich vorig jaar veel laten zien in de tussensprint klassementen van Spaanse koersen en zal deze lijn dit jaar graag ook willen doortrekken in de wedstrijden buiten Spanje. De ander heeft een ieder zijn hart gestolen in de afgelopen Tour de France, door heel attractief te koersen en de bolletjestrui te dragen, maar heeft voor dit jaar grotere plannen. Hij heeft namelijk uitgesproken dat hij een Touretappe wil winnen. Dit is geen gemakkelijke opgave, maar wij achten deze sympathieke Afrikaan in staat dit doel te verwezenlijken.


Het gat dat Meintjes achterlaat

Het vertrek van Louis Meintjes zal door de ploeg zeker worden gevoeld. Een talent als hij zal volgend jaar waarschijnlijk niet direct opstaan. Toch heeft de ploeg een aantal zeer degelijke en ook talentvolle renners achter de hand die het gat dat Meintjes achterlaat zouden kunnen opvullen. Serge Pauwels, Natnael Berhane en Merhawi Kudus is deze dubieuze rol toebedeeld. Kudus is een groot talent, maar moet nog tot wasdom komen. Berhane is een talent dat langzaam zijn belofte inlost, maar tot nu toe toch steeds minder blijkt te zijn dan eerder werd verwacht. Pauwels tot slot kent een wederopstanding  bij de Afrikaanse ploeg, maar of we meer van hem mogen verwachten dan dat hij nu laat zien is de vraag?

Dit wetende was het zeker niet gek dat de ploegleiding op zoek ging naar meer van dit soort renners. Zij werden gevonden in de personen van Cameron Meyer en Igor Anton. Van deze renners wordt hetzelfde gevraagd als van Serge Pauwels vorig jaar: degelijk rijden en de jeugd bijstaan. Meyer was een groot talent maar heeft dit nooit ingelost. Bij Dimension Data hoopt hij met de vrijheid die hij zal krijgen zich alsnog te ontpoppen tot een degelijke ronderenner. Voor Anton geldt vooral dat hij ervaring toevoegt aan een team waar vooral veel jonkies rondlopen. Daarnaast is ook zijn World Tour ervaring handig aangezien hiervan het nodige ontbreekt in de huidige ploeg. Anton zelf hoopt stiekem zijn benen terug te vinden die hem ooit top tien noteringen brachten in Ardense klassiekers én grote rondes.

Igor Anton - De nieuwe ronderenner?
Igor Anton – De nieuwe ronderenner? Foto: Roberto/BettiniPhoto

De overwinningen van 2016

Het resultaat van dit alles is een erg goed uitgebalanceerde ploeg. Zowel de sprinters, die moeten zorgen voor de nodige overwinningen, als de ronderenners en talenten, die moeten schitteren in de overige wedstrijden, zijn aanwezig. Er is echter één maar: gaat het direct draaien met zoveel nieuwe renners en kan de ploeg het gewenste niveau halen? We zullen het moeten afwachten, maar één ding is zeker: als dit gebeurd dan worden we het hele jaar getrakteerd op een aantrekkelijk koersverloop en een hoop overwinningen voor deze interessante ploeg.

Bij deze onze voorspelling wat betreft de wedstrijden die Dimension Data zal winnen in de World Tour dit jaar en degene die voor deze overwinning verantwoordelijk zal zijn. Ook trachten wij het totaal aantal seizoen overwinningen te voorspellen:

 

2 etappeoverwinningen in de Tour de France – Mark Cavendish

Etappeoverwinning in de Tour de France – Daniel Teklahaimanot

Etappeoverwinning in de Giro d’Italia – Kristian Sbaragli

1e Plaats Vattenfal Cyclassics – Edvald Boasson Hagen

Totaal aantal seizoensoverwinningen: 30

The Manx express

Ondanks dat deze Zuid-Afrikaanse ploeg barst van de talenten en interessante renners gaan we hier toch voor de ex-wereldkampioen: Mark Cavendish. Het is niet de meest charmante man, maar zijn directe houding tegenover de media is al reden genoeg hier iets over hem te vertellen. Ook is het interessant om te kijken of Cav zijn oude niveau weer kan halen en het duel aan kan gaan met zijn ex-teamgenoot Andre Greipel. Dit gevecht is de afgelopen jaren alsmaar interessanter geworden, omdat Cav steeds meer van zijn onoverwinnelijkheid lijkt te verliezen en Greipel steeds sterker wordt.

Door deze samenloop van omstandigheden wordt het niveauverschil tussen de twee ex-ploeggenoten steeds kleiner. Dit alles kwam vorig jaar samen in de tour toen Greipel liet zien dat hij eindelijk aan de top stond van het sprintersgilde, boven Cav. Deze plek gaf Cavendish niet graag af, maar hij werd in een eerlijk duel verslagen en gaf dat ook ruiterlijk toe. Nu Cavendish niet meer heer en meester is in de sprint zal er bij hem misschien ook minder druk staan op het moeten winnen.

Voor Cavendish zelf is de overstap naar Dimension Data  zeer welkom. Het vorige seizoen in dienst van Etixx-Quickstep liep niet heel lekker en daarbovenop leek het steeds minder goed te boteren tussen hem en ploegleider Lefèvre. Voor het grote publiek en de volgers leek de stap echter een ietwat vreemde. Op het moment van tekenen, reed Dimension Data namelijk nog officieel op het pro continentale niveau waar je iemand als Cavendish niet snel verwacht . Met de komst van Cav werd echter de overstap naar de World Tour realiteit en kreeg Cav de kans zich opnieuw als topsprinter te bewijzen.

Wat we mogen verwachten van Cavendish voor het komende jaar is moeilijk te zeggen. Hij zal natuurlijk een zooi wedstrijden winnen, dat kan niet anders, maar of hij ook zijn oude niveau kan halen en de strijd aan kan gaan met Greipel en consorten, valt nog te bezien. Wij denken dat het een spannendere strijd zal worden dan vorig jaar.

Toch kunnen we voorzichtig stellen dat Cavendish, als grote sprinter, verantwoordelijk zal zijn voor het grootste deel van de overwinningen van de ploeg. Zeker als we ervan uit gaan dat de rest van de renners in ontwikkeling zijn en daarnaast niet de killersmentaliteit van een Cavendish bezitten. Een sprinter van het kaliber Cavendish, moet volgens ons op zijn minst goed zijn voor een dozijn overwinningen. De vraag die ons rest is echter: waar gaat hij deze overwinningen behalen? In de woestijn, aan de ander kant van de wereld, tegen mindere sprinters met andere vormpieken of in de Tour in het volle zicht van de wereld? Als het laatste hem lukt en hij mag het podium betreden, dan zal hij het zeker niet kunnen laten om met een voldane grijns op zijn gezicht en zijn dochtertje op zijn arm naar de menigte te roepen: “I’m Back!”

Wordt dit hét beeld van 2016?
Wordt dit hét beeld van 2016? Bron: Cycling Weekly

De namen voor 2016

Igor Anton Tyler Farrar Youcef Reguigui
Natnael Berhane Omar Fraile Matarranz Mark Renshaw
Edvald Boasson Hagen Nathan Haas Kristian Sbaragli
Theo Bos Reinardt Janse van Rensburg Kanstantsin Siutsou
Matthew Brammeier Jacques Janse van Rensburg Daniel Teklehaimanot
Mark Cavendish Songezo Jim Jay Robert Thomson
Stephen Cummings Merhawi Kudus Johann van Zyl
Mekseb Debesay Cameron Meyer Jaco Venter
Nick Dougall Adrien Niyonshuti
Bernhard Eisel Serge Pauwels