Door Kai van de Wiel

 

Eens per jaar vult het lege en kale landschap zich met massa’s mensen, wordt de stilte doorbroken door de luidkeelse aanmoedigingen van het volk en worden de normaal zo vervloekte keien verheven tot magische objecten. Eens per jaar is het feest in het normaal zo stille en troosteloze Noord-Frankrijk. Eens per jaar staat de hel in brand. Eens per jaar. Parijs-Roubaix, de Hel van het Noorden.

Waar de Belgen vaak spreken van de magie van hun Ronde, wij Nederlanders pronken met onze enige klassieker over de bochtige, steile wegen in Limburg en Italianen de schoonheid van het vallende blad vieren in Lombardije, hebben de Franse een klassieker waar niemand tegenop kan. Parijs-Roubaix is in zijn historie, uiterlijk, verhalen en gebruiken een onnavolgbaar monument. Alleen al de finish van deze prachtige wedstrijd spreekt voor zich. Op het Vélodrome in Roubaix. Mooier kan niet.

De wedstrijd trekt een speciaal soort wielrenner. Eentje die kan afzien op biljartvlakken wegen, die de strijd kan aangaan met de elementen, die drie keer dood kan gaan, die beresterk is en die ongelooflijk behendig is op de fiets. De wedstrijd waar geen berg in voorkomt en geen heuvel overwonnen hoeft te worden, is zowel fysiek als mentaal echter een van de zwaarste wedstrijden. En dat enkel en alleen door dat ene vierkante rot steentje.

Des te meer symbolisch is het beeld waarin de winnaar van de koers op het podium de trofee, een massieve kassei, boven zijn hoofd mag houden als teken dat hij de strijd met het rotding heeft gewonnen. De vraag is wie zich dit jaar koning van de kasseien mag noemen? Wie steekt dit jaar op de wielerbaan van Roubaix zijn handen in de lucht en mag met een grote glimlach op zijn gezicht gaan afspoelen onder de wereldberoemde douches van het Vélodrome?

Het Vélodrome van Roubaix. Bron: bikestyletours.com
Het Vélodrome van Roubaix. Bron: bikestyletours.com


De editie van 2015

Voordat we ons aan een antwoord op deze vraag gaan wagen, zullen we je even meenemen naar de memorabele editie van vorig jaar. De winnaar zullen we allemaal niet snel vergeten, John Degenkolb. Hij won na een ontzettend sterke wedstrijd te hebben gereden. Hij was de grote favoriet en had daarnaast nog de pech over een goede sprint te beschikken. Niemand wilde met hem doorrijden en zelf moest hij proberen elke aanval te pareren. Een solo om bij de kop van de wedstrijd te komen en een machtige, machtige sprint op de wielerbaan van Roubaix, lieten die dag echter zien dat er op sterke John geen maat stond.

Degenkolb is er dit jaar echter niet bij als gevolg van het trainingsongeluk bij Giant-Alpecin eerder dit jaar op Mallorca. De Duitser zal zichzelf dus niet opvolgen. Naast hem ontbreken nog eens vier anderen uit de top tien van vorig jaar. De belangrijkste van hen is misschien wel Greg van Avermaet, die vorige week door zijn eigen ploeg werd geneutraliseerd in Vlaanderen. De afwezigheid van vijf man uit de top tien van 2015 toont nog maar eens aan dat het rijden van een goed voorjaar niet enkel afhankelijk is van de goede vorm.


De editie van dit jaar

Sterke John ontbreekt dus en de vraag zal dan ook zijn wie hem dit jaar op de erelijst opvolgt. Er zijn genoeg kandidaten voor de hoogste treden van het podium, maar één man verdiend het toch wel om net iets meer aandacht te krijgen dan de rest, Fabian Cancellara.

De Zwitser liet zich vorige week kwalijk verrassen door een ijzersterke Peter Sagan. Volgens velen was het een tactische fout, anderen zeiden dat de Zwitser niet goed genoeg zou zijn geweest, omdat hij anders wel zou hebben gereageerd. Wij twijfelen, ondanks zijn weifelende moment van vorige week, echter niet aan de vorm van Cancellara. Bovendien is Parijs-Roubaix de klassieker die hem het meest op het lijf geschreven is. Hij won al drie keer in de Hel van het Noorden en met name zijn overwinning in 2010 was er een om niet snel te vergeten. Op vijftig (!!) kilometer van de finish ontbond Spartacus zijn duivels en reed iedereen, inclusief een sterke Tom Boonen, glad uit het wiel.

Foto: Sirotti
Foto: Sirotti

Lukt het de Zwitser in zijn afscheidsjaar om een dergelijk kunststukje te herhalen? Hij zal in ieder geval een sterke ploeg mee krijgen naar Frankrijk. Met mannen als Stijn Devolder, Gregory Rast en Yaroslav Popovich zal het aan ervaring niet ontbreken. Daarnaast is ook belofte en winnaar van Kuurne Brussel Kuurne, Jasper Stuyven, van de partij. In Vlaanderen moest hij nog vier keer van fiets wisselen, maar zonder pech zal de ex-winnaar van de belofteversie één van de sterkste luxe knechten zijn.

Een man die qua vorm en momentum zeker in de buurt van Cancellara komt wat betreft de overwinning is natuurlijk Peter Sagan. Velen schuiven de man, die vorige week pas zijn eerste monument won, zelfs naar voren als topfavoriet. Zover willen wij niet gaan. Sagan reed nog nooit beter dan plek zes in Roubaix en lijkt toch sterker te zijn wanneer de kasseien op een heuveltje zijn gelegd. Toch kunnen we niet om de huidige wereldkampioen heen, zeker sinds hij weer heeft uitgevonden wat winnen is.

Sagan heeft echter twee problemen. Het ene probleem is vergelijkbaar met dat van Degenkolb vorig jaar. Net als de Duitser wordt ook Sagan als topfavoriet gezien en heeft ook hij een goede sprint. Hij zal dus veel werk zelf moeten opknappen en de anderen zullen hem extra goed in het oog houden. Degenkolb beschikte vorig jaar echter wel over een ijzersterke Bert de Backer. De vraag is of Sagan ook een dergelijke ploegmaat in de gelederen heeft. Vorige week in Vlaanderen was daar nog Oscar Gatto. De vraag is of hij goed genoeg is om Sagan ook in Roubaix tot diep in de finale van dienst te zijn? Of is de Slowaak zo goed dat hij geen ploeggenoten nodig zal hebben?

Bron: http://maurieske.nl/
Bron:
http://maurieske.nl/

Met het wegvallen van Greg van Avermaet blijft er in onze ogen nog één uitgesproken favoriet over, de Belg Sep Vanmarcke. Sympathieke Sep reed vorige week een dijk van een wedstrijd en moest enkel op de Paterberg zijn meerdere erkennen in Sagan. Het sierde hem vervolgens dat hij Cancellara voor liet gaan op de finish als zijnde een eerbetoon aan de sterke Zwitser, die zijn laatste Ronde reed.

Een dergelijke geste zien we de Belg in Roubaix echter niet maken. Vanmarcke zal nog vaak genoeg terugdenken aan de sprint-a-deux waarin Cancellara hem versloeg in de editie van 2013. Vanmarcke lijkt ten opzichte van die editie dit jaar nog een stukje sterker en als we heel eerlijk zijn ligt Roubaix hem altijd net iets beter dan Vlaanderen. Ondanks de superbenen van Sagan en de pure klasse van Cancellara zien wij zeker een grote kans voor Vanmarcke zondag.

Foto: Cor Vos
Foto: Cor Vos

In de ploeg van LottoNL-Jumbo rijdt echter nog een man die droomt van een overwinning zondag. Maarten Tjallingi rijdt namelijk zijn laatste Roubaix en zou er alles voor doen om zondag winnend de streep te passeren. Tjallingi is echter een nuchter man en weet dat de kans hierop heel erg klein is. Toch bewees hij dat de aanval kan lonen met zijn derde plaats in de editie van 2012, die werd gewonnen door zijn medevluchter Johan Vansummeren. De kans dat we Tjallingi dit jaar in de kopgroep zien, achten wij dan ook groot. Naast Tjallingi zijn ook sterke mannen als Maarten Wynants, Robert Wagner en jongeling Mike Teunissen van de partij. Vooral die laatste zou, als het zondag nat is, zeker voor een verrassing kunnen zorgen. Hij is immers net als Stuyven ex-winnaar van de belofteversie van de Hel.

Maarten Tjallingi. Bron: stichtingkanjersvoorkanjers.nl
Maarten Tjallingi. Bron: stichtingkanjersvoorkanjers.nl

Topfavorieten gehad, maar we zijn nog niet klaar. Onder deze drie mannen is namelijk nog een hele rits sterke renners, die zeker voor een verrassing kunnen zorgen. Laten we beginnen met een beresterk tandem bij Team Sky, Luke Rowe (5e in Vlaanderen) en Ian Stannard.

Luke Rowe. Bron: thesun.co.uk
Luke Rowe. Bron: thesun.co.uk

Zij zullen het kopmanschap delen en met name Stannard zal zich willen laten zien in zijn lievelingskoers. Kunnen zij voor het eerste Britse succes ooit zorgen in Parijs Roubaix? De ploeg die ze meekrijgen is er alvast een sterke. Andrew Fenn, Elia Viviani, Salvatore Puccio, Christian Knees en de jongelingen Gianni Moscon en Danny van Poppel hebben één doel: ervoor te zorgen dat Sky zijn eerste monumentale zege ooit binnenhaalt.

Ian Stannard. Foto: AFP
Ian Stannard. Foto: AFP

 

 

 

 

 

 

Door met de meest besproken ploeg van het voorjaar, Etixx Quick Step. We beginnen bewust over het collectief Etixx, want een uitgesproken kopman zal wederom niet aan de start verschijnen. Of het zal van Tom Boonen moeten komen. Een sterke Boonen zal namelijk altijd de onbetwiste kopman zijn in de ploeg. De vraag is echter hoe sterk Boonen is. Zelf heeft hij er vertrouwen in en België staat achter hem, maar ook bij Tommeke gaan de jaren tellen.

Foto: Photo News
Foto: Photo News

Mocht hij het niet redden dan staan Zdenek Stybar (8e in Vlaanderen) en onze landgenoot Niki Terpstra (10e in Vlaanderen) klaar om het stokje over te nemen.

Foto: AFP/ Eric Feferberg
Foto: AFP/ Eric Feferberg

Beide mannen zijn gebaat bij slecht weer zondag.

Naast deze drie mannen komt de ploeg van Wilfried Peters met een ijzersterk collectief aan de start. Matteo Trentin, Iljo Keisse, Nikolaas Maes en Guillaume van Keirsbulck zijn stuk voor stuk hardrijders die weten wat hen te doen staat. Ondanks het gemis van Stijn Vandenbergh, die een zitvlak blessure heeft, zal men goed voor de dag komen. Met veel belangstelling kijken wij ook naar Tony Martin. De Duitser won vorig jaar de Touretappe over de steentjes en zal zijn debuut maken in Roubaix. Kan hij direct met de beste mee?

Kan Tony Martin zijn kunststukje uit de Tour herhalen? Bron: Wielerupdate
Kan Tony Martin zijn kunststukje uit de Tour herhalen? Bron: Wielerupdate

Van de vele namen die overblijven, willen wij nog twee man extra uitlichten. Om te beginnen de sterke Noor Alexander Kristoff. Hij verbaasde toch wel vriend, vijand en zichzelf door vorige week naar een 4e plek te sprinten in Vlaanderen. Velen riepen direct dat hij nu ook een groot favoriet was voor de Hel, maar wij betwijfelen dit. Kristoff liet namelijk vorig jaar al zien, net als Sagan, meer moeite te hebben met de vlakke kasseien dan diegene die op een heuvel liggen. Ook zelf geeft hij aan dat Roubaix niet direct tot zijn favoriete wedstrijden behoort. Toch schrijven we de Noor op, zeker als het een zware en natte editie wordt.

Foto: Jim Fryer | BrakeThrough Media
Foto: Jim Fryer | BrakeThrough Media

We sluiten dit blokje favorieten af met de Nederlander Lars Boom. Los van de nationalistische gevoelens waren wij eigenlijk geneigd hem bij de topfavorieten te plaatsen. Boom verkeerd naar het laat aanzien en als we zijn woorden mogen geloven, namelijk in een blakende vorm. Vier lekke banden weerhielden hem er vorige week niet van naar een 11e plek te sprinten. Hij durfde het zelfs aan te zeggen dat wanneer hij op de Taaienberg niet lek was gereden en meer dan een minuut had moeten wachten op een nieuw wiel, hij op zijn minst Cancellara had kunnen volgen. Blijft Boom zondag van pech bespaart, en regent het, dan is hij misschien wel de te kloppen man. En gelooft u ons niet? Kijk dan maar even de Touretappe van 2014 terug!

Zoals gezegd is er nog een hele zwik andere renners, die het vernoemen zeker waard zijn, maar die net onder de favorieten komen. Zo zijn er Jens Keukeleire (de 6e van vorig jaar), Edvald Boasson Hagen, het BMC tandem Jempy Drucker en Daniel Oss, die bij afwezigheid van Greg van Avermaet de eer moeten hooghouden, Heinrich Haussler, Jurgen Roelandts en de toegetakelde Tiesj Benoot, Scott Twaites, ploeggenoot van John Degenkolb Bert de Backer, de jonge Fransman Florian Sénéchal, de verrassing van vorige week Dylan van Baarle, de andere verrassingen van vorige week Imanol Erviti en Dimitri Claeys en tot slot good old Sylvain Chavanel met zijn dit seizoen sterk rijdende teamgenoot Adrien Petit.


Onze “statistische” top tien

Zoals gewoonlijk sluiten we af met onze top tien, die is gebaseerd op uitslagen van de vorige edities, het specialisme “kasseien” en de factor vorm. Hoeveel hebben we er dit keer goed?

Plaats Land Naam Ploeg
1. ZWI Fabian Cancellara Trek-Segafredo
2. BEL Sep Vanmarcke LottoNL-Jumbo
3. SLW Peter Sagan Tinkoff
4. TSJ Zdenek Stybar Etixx Quick-Step
5. NOR Alexander Kristoff Katusha
6. NED Niki Terpstra Etixx Quick-Step
7. BEL Jurgen Roelandts Lotto Soudal
8. NED Lars Boom Astana
9. BEL Tom Boonen Etixx Quick-Step
10. ITA Daniel Oss * BMC
10. GBR Luke Rowe * Team Sky
10. GBR Ian Stannard * Team Sky

 * Oss, Rowe en Stannard scoorde alle drie even hoog in de statistische berekening.